Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Stien en de bloemblaadjes

 Reeks:

 

 Auteur:

 Geke uit de Bosch

 Aantal blz.

 38

 Illustrator:

 Geke uit de Bosch

 ISBN:

 90-448-0071-X

 Uitgever :

 Clavis

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Thema’s:

 seizoenen, bloemen, fantasie

 Prijs: €

 8,95

 

 

Geke uit de Bosch bedacht vier kleurrijke prentenboeken met Stien, een fantasievolle, pittige kleuter, als hoofdpersonage.
Ze weet altijd een oplossing te bedenken voor vervelende dingen die haar overkomen.
Als het even niet lukt, gaat ze gewoon op haar kop staan en creëert ze een eigen wereldje, waarin ze zich naar hartelust uitleeft.

In dit boek is het lente. Stien ziet gekke puntjes uit de grond komen. “Om water op te gieten,” zegt mama. Stien giet elke dag de puntjes. Het worden lange stengels. Langer dan Stien. Dan komen de bloemen. Mooi en kleurrijk tot ze hun kopjes laten hangen. Wat nu? Zijn ze verdrietig? Of ziek? Stien troost ze met kusjes en verzint hoe ze hen kan opfleuren. Als dan ook nog de blaadjes naar beneden vallen, moet ze echter iets drastischer verzinnen…

Van een stevig debuut gesproken…
Elk boekje verloopt volgens een vast stramien, en toch verrast het telkens weer.
Het karakter van Stien is helder en herkenbaar uitgewerkt en wat zij beleeft is telkens een soort wensdroom van elke kleuter.
De tekst heeft een goede vaart. De korte zinnetjes en de originele woordenschat maken het verhaal tot een (voor)leesfeest.
De opvallende lay-out geeft het een speels karakter mee. De tekst is mooi in de tekeningen verwerkt en de vetgedrukte woorden benadrukken gebeurtenissen, voorwerpen en emoties die belangrijk zijn.
Ergens halverwege het boek wacht nog een leuke verrassing: in de prent zit een flapje verwerkt waarachter iets verstopt is.
In dit boekje is dat een bloem die blaadjes krijgt. De kleurrijke prenten zijn gedurfd en niet voor de hand liggend. De nonchalante potloodlijnen en de niet-conventionele inkleuringen laten een kinderlijke indruk na. Ze stoeien met de realiteit en laten zich niet altijd in één oog-blik vangen. Zo geven zij zeer gepast en op een verrassende wijze de juiste sfeer en emoties weer.


Eric Vanthillo

http://www.stien.nl


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005