Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Aardappels met lawaaisaus

 Reeks:

 Echte verhalen

 Auteur:

 Miek Dorrestein

 Aantal blz.

 254

 Illustrator:

 Henk Kneepkens

 ISBN:

 90-216-1925-3

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2003 (derde druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 kinderarbeid, natuur, Biesbosch

 Prijs: €

 14,95

 

 

Wanneer Aaike twaalf jaar wordt, moet hij van school om net zoals zijn vader griendwerker te worden in de Biesbosch. Dat betekent hard werken van maandagochtend tot zaterdagavond: riet snijden en hout hakken. De hele week wonen ze samen met andere griendwerkers in een bouwvallige schuur waar ze ’s nachts door de ratten en ander ongedierte worden lastiggevallen.  Aaike is vastbesloten om niet zijn hele leven griendwerker te blijven en droomt ervan om schippersknecht te worden.

Dit verhaal kadert in de reeks “echte verhalen” en is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het speelt zich af in Nederland in 1935. De auteur slaagt erin om een stukje geschiedenis op een boeiende en spannende manier te vertellen. Centraal staat de twaalfjarige Aaike; de lezer volgt zijn leven als jonge griendwerker en krijgt een gedetailleerde beschrijving van het harde werk, de ruwe werk- en levensomstandigheden, Aaikes relatie met zijn vader en de andere griendwerkers. De thematiek zal minder bekend zijn bij Vlaamse tieners aangezien het om een stukje Nederlandse geschiedenis gaat. Maar het blijft boeiend aangezien de auteur zich grondig heeft voorbereid en gedocumenteerd. Achteraan het boek vind je nog een aantal interessante websites met meer informatie over de streek van de Biesbosch en haar geschiedenis.
Het is een vlot geschreven verhaal waarbij de stijl en het taalgebruik afgestemd zijn op het doelpubliek. De sobere zwart-wittekeningen versterken de sfeer die het verhaal oproept. Ook de nodige spanningselementen zijn aanwezig: je wordt als lezer nieuwsgierig gemaakt naar wat volgt en je voelt je emotioneel betrokken bij Aaike. 


Hilde Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005