Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Suske en Wiske griezelboek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Willy Vandersteen, (tekst) Jo Briels

 Aantal blz.

 71

 Illustrator:

 Jeff Broeckx

 ISBN:

 90-41-010599-9

 Uitgever:

 Standaard

 uitgavejaar

 2001

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 vreemde verhalen

 Prijs: €

 10,95

 

 

Tijdens een onweer schuilen Suske en Wiske in een mergelgroeve. Ze verdwalen en belanden in een grot bij een kwaadaardige dwerg. Hij wil hen enkel laten gaan als ze verhalen vertellen die hem aanstaan. Als ze honderd punten verzamelen krijgen ze een plattegrond om de uitgang terug te vinden. Alleen vertelt hij er niet bij hoeveel punten ze met hun verhalen verdienen.

De andere boeken van Suske en Wiske in deze reeks geven meer informatie over een onderwerp, het verhaal is eerder bijkomstig. In dit boek komen enkel verhalen voor. Het kaderverhaal is de rode draad om Suske en Wiske afwisselend een (griezelig) verhaal te laten vertellen.
De opbouw doet denken aan de Griezelbusverhalen van Paul van Loon: er is een kaderverhaal waarin andere korte verhalen worden verteld. Maar er is een groot verschil. Bij Paul van Loon krijgt de lezer echte griezelverhalen. Dat kan van deze verhalen moeilijk gezegd worden. Ze zijn niet echt eng en kunnen de lezer niet blijvend boeien. Ook de dwerg die naargeestig overkomt wekt geen griezel op.
De achterflap vermeldt dat het boek een spannende verzameling griezelverhalen en legendes bevat, maar dat is eerder een vrome wens dan werkelijkheid.
Van deze Antwerpse auteur en rasverteller kennen we veel boeiender verhalen; dit is een gemiste kans.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005