Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Spitfire

 Reeks:

 

 Auteur:

 Luc Hanegreefs

 Aantal blz.

 155

 Illustrator:

 (omslag) Mulder van Meurs

 ISBN:

 90-45-90064-5

 Uitgever:

 Standaard

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 jeugdcriminaliteit, grootouders, schuldgevoel

 Prijs: €

 13,95

 

 

Uit nieuwsgierigheid pleegt Billy samen met Pork, een gemene kerel uit de school, een kleine inbraak. Maar Billy beklaagt het zich al snel. Hij raakt meer en meer verstrikt in het misdadige wereldje van Pork. Hij bedenkt dat hij bij zijn opa, waar hij eigenlijk absoluut niet in geïnteresseerd is, raad kan krijgen. Tot zijn verbazing is zijn opa niet de man die Billy denkt dat hij is. Opa heeft een mysterieus verleden. Als Billy op de vlucht slaat voor de politie ontdekt hij dat zijn opa veel meer voor hem betekent dan hij had durven vermoeden.

Dit spannend verhaal is erg knap opgebouwd. Vanuit de verschillende invalshoeken komt het verhaal samen tot een climax die de lezer tot op het laatst blijft boeien.
Het verhaal heeft heel wat vaart en spanning die de lezer heel goed herkent. De situaties die worden beschreven in de school of thuis bij Billy zullen door de lezer moeiteloos worden herkend. Alle personages worden levensecht geschetst en de gebeurtenissen heel realistisch voorgesteld.
De enige verwarring die er ontstaat is het feit dat het verhaal zich in Engeland afspeelt en dat is in het begin niet duidelijk.
Hoewel we Billy volgen in het verhaal is de mysterieuze achtergrond van zijn opa een gegeven dat meerwaarde aan dit verhaal geeft.
Bijzonder boeiend verhaal, geschreven in de heldere en vlot leesbare stijl van Luc Hanegreefs.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005