Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Shakura

 Reeks:

 

 Auteur:

 Karel Smolders

 Aantal blz.

 114

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0153-8

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 eerste liefde, indianen, vriendschap, avontuur

 Prijs: €

 11,95

 

 

Lonnie verhuisde met zijn ouders van Vlaanderen naar de Amerikaanse Mid-West. Daar voelt hij zich al gauw opgenomen en goed thuis. Hij wordt verliefd op Marsha. Die vraagt hem zich mee het lot van de schuchtere Mike aan te trekken en al voelt Lonnie er niet veel voor, uit liefde doet hij het. Maar Mike zit verstrikt  in de duistere zaakjes van de jonge misdadiger Roy, die zich vereenzelvigt met zijn krijgslustige Irokese voorouders. Ongewild halen de drie zich grote moeilijkheden op de hals.

Dit vlot geschreven en makkelijk leesbaar verhaal neemt de lezer mee naar een voor Vlaamse jongeren ongekende streek. Buiten dat de jongeren Indiaanse voorouders hebben blijft de problematiek universeel: een verlegen, weinig weerbare jongen die verstrikt raakt in het misdadig web van een brutale kerel. Het verhaal is geschreven vanuit het standpunt van Lonnie, in de ik-vorm, en verhaalt dan ook alles wat hij ziet, denkt en meemaakt. Informatie over de anderen krijgt de lezer door Lonnie. Behalve het hoofdstuk over de achtergrond van Roy.
De personages zijn levensecht beschreven, het verhaal is realistisch al vallen alle elementen in een wat toevallige climax samen. Het hele verhaal is eigenlijk een flashback van Lonnie maar het slot valt toch erg tegen en komt weinig geloofwaardig over. De Lonnie uit het verhaal zou niet doen wat deze Lonnie in de epiloog vertelt; dan was zijn Indianenavontuur weinig diepgaand. Spijtig.
Het Amerikaanse deel van het verhaal (dat is alles buiten een proloog en epiloog) is gelukkig wel overtuigend. Proloog en epiloog hadden gerust achterwege gelaten kunnen worden.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005