Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Op bezoek bij Sinterklaas

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marko Heijl

 Aantal blz.

 162

 Illustrator:

 Ward Nijs

 ISBN:

 90-435-0709-1

 Uitgever:

 Kok

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 Sinterklaas

 Prijs: €

 19,99

 

 

Ward en Marko willen weten hoe het nu eigenlijk zit met Sinterklaas. Ze sturen een
e-mail en worden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Sint-Nicolaasstad in Spanje. Onder leiding van  Piëtro en Sinterklaas bezoeken ze de lekkernijenfabriek, de bibliotheek, het speelgoedkwartier, het Pietenopleidingscentrum, de smidse en paardenstallen, het wijnchateau, de Sintijnse kapel, de mandarijnboom, de stoomboot en het museum.

Dit boek doet je ontegensprekelijk denken aan de kijkboeken van Rien Poortvliet. Met dit verschil dat er hier een heel verhaal bijstaat. Een heel ander verschil zijn de illustraties. Die zijn helaas niet allemaal van eenzelfde kwaliteit; er staan mooie maar ook veel mindere illustraties in dit boek. Dat is spijtig want dat gaat ten koste van de aantrekkelijkheid van het boek.
Daarnaast is de tekst niet direct voor kinderen bedoeld. Een kleine greep: cyberpieten, de tand des tijds, loyaal, rustieke muren, het Walhalla van kinderdromen, drillmaster, exercitieveld, collectors item of zee-memorabilia om er maar enkele te noemen. Zij gaan boven het petje van de jonge lezers. Beter zijn de woordspelletjes die de auteurs in hun verhaal verwerken: zich een hele piet voelen, een zeurpiet, verpieteren… Heel wat illustraties verwijzen naar bekende, zelfs beroemde personen, figuren, plaatsen of schilderijen. De vraag is in hoeverre kinderen dat zullen herkennen.
De auteurs zullen zich wel kostelijk hebben geamuseerd met het verzamelen en uitwerken van ideeën, maar de vraag rijst dan voor wie dit boek dan wel bestemd is? Volwassenen herkennen de grappen en verwijzingen wel, maar zijn die nog voldoende geďnteresseerd? Voor jonge lezers is de tekst dan weer te moeilijk. Het persbericht spreekt van een adembenemend boek voor jong en oud, om in te lezen of gewoon in te bladeren.
Voor liefhebbers van een sprookjesachtig reisverslag met historische sinterklaasfeiten en veel nostalgie.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005