Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Meneer Papier is verscheurd

 Reeks :

 

 Auteur:

 Elvis Peeters

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Gerda Dendooven

 ISBN :

 90-5838-205-2

 Uitgever :

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 4

 Thema’s:

 winterkoude, scheuren, knippen

 Prijs: €

 12,95

 

 

Terwijl het buiten bar koud is (“De wind rilde, alsof hij het zelf koud had.”) knipt en scheurt Meneer Papier duizenden snippers wit papier die door de ramen en de deuren naar buiten vliegen. Daar waaien ze over het land en bedekken de aarde met een witte laag.
Meneer Papier knipt zich een sjaal, een muts, handschoenen, een paar laarzen en een dikke jas. En met de overgebleven snippers maakt hij vuur in de haard.
Maar dan steekt een verscheurende twijfel de kop op: zal hij zich warm nestelen bij het vuur of waagt hij zich in de ongerepte sneeuw ?
De twijfel doet hem letterlijk scheuren. Maar met wat kleefverband herstelt hij zichzelf en vindt hij de gulden middenweg.

Eerder verscheen ‘Meneer Papier gaat uit wandelen’ dat in 2002 (terecht) bekroond werd met de Boekenpauw.
Dit boek borduurt hierop verder: een papieren collage-figuur knipt en plakt erop los en maakt zo zijn eigen wereld. Tot overmaat van ramp wordt hij zelf het slachtoffer van zijn eigen gecreëerde wereld: hij wordt, zowel letterlijk als figuurlijk, verscheurd.
Fantasie, originaliteit en humor zijn hier de sleutelwoorden.
De interactie van tekst en tekeningen is meer dan geslaagd. Zij vormen samen een ijzersterk verhaal dat sterk herkenbaar is, met tal van prettige knipoogjes.
Op naar een nieuwe bekroning!…


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005