Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik heb het tegen jou  theaterteksten voor jongeren

 Reeks :

 

 Auteur:

 Dirk Terryn (projectbegeleiding en redactie)

 Aantal blz.

 127

 Illustrator:

 (omslag) Paul Verrept

 ISBN :

 90-77106-12-X

 Uitgever :

 Afijn

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 11

 Thema’s:

 jongerentheater

 Prijs: €

 9,95

 

 

Dit boek komt tegemoet aan een behoefte aan korte lees- en vooral speelbare theaterteksten voor meestal twee spelers (een enkele keer drie of vier).
Kwaliteit en originaliteit staan hierbij voorop.
Daarvoor vroeg Canon, de cultuurcel van het departement Onderwijs, aan diverse auteurs om nieuwe, op zich staande scčnes te schrijven voor een beperkt aantal personages en in een eenvoudige setting.
Zo vind je in dit boek niet minder dan 25 inspirerende teksten terug van Gerda Dendooven, Bart van Nuffelen, Herwig de Weerdt, Dimitri Leue, Peter Verhelst, Elvis Peeters, Ed Franck, Jo Roets, en vele anderen.
Tanya Hermsen, regisseur en theaterdocent, vult dit rijke geheel aan met aandachtspunten en tips hoe je met teksten omgaat (lezen, interpreteren, reproduceren en spelen), hoe je toneelspel kan stimuleren, hoe je je spelkwaliteiten kan verdiepen, enz. …

Zowel qua inhoud als qua stijl zijn de teksten verschillend, zodat iedereen er gemakkelijk zijn gading in kan vinden. Ze hebben wel als gemeenschappelijke eigenschap dat ze hedendaags zijn en ‘volwassen’ klinken en dat ze taboes niet schuwen. Ook zijn de meeste teksten gelaagd, waardoor ze een boeiend proces op gang kunnen brengen doordat verschillende interpretaties mogelijk zijn.
De vele tips tussendoor zijn eerlijk, fris, helder en inspirerend.
Ze doen je verlangen naar meer, maar zetten je voldoende op weg om die ‘meer’ zelf te ontdekken.
’Ik heb het tegen jou’ is het soort boek dat niet lang onaangeroerd in de kast blijft staan. Het vraagt naar gelezen en herlezen te worden. En de vele teksten stimuleren je om ze op te voeren.
Ideaal dus voor het onderwijs, maar even goed voor het bredere ‘jeugdveld’: verenigingen, jeugdbewegingen, amateurgezelschappen, enz. …

www.canoncultuurcel.be voor meer theaterteksten e.d.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005