Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De vuurmeester

 Reeks:

 Fiofen mysterie

 Auteur:

 Theo Hoogstraaten

 Aantal blz.

 133

 Illustrator:

 (omslag) Nathascha Stenvert

 ISBN:

 90-6249-416-1

 Uitgever:

 Sjaloom

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 detective, pyromaan, avontuur

 Prijs: €

 11,95

 

 

Het bureau Fiofen krijgt een op het eerste zicht gemakkelijke opdracht. Maar de jonge rechercheurs van het bureau misrekenen zich en komen zelf in levensgevaar. Toch willen ze niet opgeven. Ze komen op het spoor van een wraakzuchtig man die bezeten is van vuur.

Het eerste wat opvalt als Vlaamse lezer is het veelvuldig gebruik van de typisch Nederlandse woordenschat. Daar is de Vlaamse lezer niet aan gewend. Daarnaast is er het bijzonder brutaal gedrag van de jongeren. Je krijgt de indruk dat alle jeugd een stelletje ongeregeld is, dat niets liever doet dan elkaar en nog liever volwassenen te pesten, af te blaffen en met scheldwoorden om de oren te slaan. Ook over de politie krijg je als lezer een erg bedenkelijk beeld voorgeschoteld.
Dit boek is het tweede deel van een verhaal over Fiona en Fenno. Twee jongeren die om wat bij te verdienen een recherchebureau hebben opgericht (zonder enige toestemming of vergunning). Zij krijgen de hulp van een eigengereide, nog brutalere Valentina. De enige volwassene die iets of wat positief overkomt is de opa van Fiona en Fenno, die zich verantwoordelijk voelt voor wat de jongeren uitspoken.
De titel verwijst naar de pyromaan, maar die komt pas in beeld nadat hun eerste opdracht finaal uit de hand is gelopen en wordt eerder door toeval en wat gokwerk door hen opgelost.
Dit detectiveverhaal moet het vooral hebben van de brutale houding van deze jongeren; alleen voor liefhebbers van dit genre met een voorliefde voor Noord-Nederlands taalgebruik.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005