Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De schorpioenen van Kato Zagros

 Reeks:

 

 Auteur:

 Patrick Lagrou

 Aantal blz.

 91

 Illustrator:

 Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0062-0

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 oude beschaving, banvloek, Griekenland

 Prijs: €

 11,95

 

 

Jolien trekt samen met haar ouders en broer op reis naar een afgelegen baai op Kreta, Kato Zagros. Het is volgens haar vader een ideale plaats om sterren te bekijken. Maar er gebeuren onheilspellende dingen. Met het keukenhulpje Nikos doet Jolien de ene vreemde ontdekking na de andere. Op zoek naar een verklaring komen de kinderen in de Vallei der Doden. In de ondergrondse gangen schuilt echter een groot gevaar; het is het domein van de schorpioenen van Kato Zagros.

Je merkt dat Patrick Lagrou veel gereisd heeft en daardoor de landschappen en plaatsen heel beeldend kan beschrijven. Daar bovenop krijgt de jonge lezer hier een mysterieus verhaal dat gemakkelijk leest en toch knap in elkaar zit. In die eenvoudige bewoordingen en het korte bestek, amper 91 bladzijden, slaagt de auteur erin om de lezer te boeien met ‘betoverde dieren’ die zich vreemd gedragen, een dolgedraaide dorpsgek en louche bouwondernemers.
Lagrou geeft zijn idee van een goeie vakantieplek mee en slaagt er ook in om een boodschap duidelijk te maken, zonder dat de lezer er erg in heeft. De lezer komt ook nog wat te weten over de oude cultuur die op het eiland te vinden is.
De twee hoofdpersonages kunnen amper met elkaar communiceren, ze spreken elkaars taal niet, maar toch slagen ze er wonderwel in om hun bedoelingen duidelijk te maken. Elk kind dat in een vreemd land met andere kinderen heeft gespeeld zal dit zeker herkennen.
Kinderen die het verhaal lezen en op reis trekken naar Kreta zullen beslist op zoek willen gaan naar deze streek. Zeker doen dan!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005