Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De poorten van Atlantis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Patrick Lagrou

 Aantal blz.

 192

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0149-X

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 milieuactivisme, Atlantis, magie, avontuur

 Prijs: €

 17,95

 

 

Een witte bultrug komt Marijn en Talitha opzoeken op Long Island in de Caraïben. Hij heeft een boodschap voor de dolfijnenkinderen. Talitha die de walvisliederen verstaat en de walvis ook kan antwoorden, leidt Marijn en zijn vader naar een zeer bijzondere plek onder water. Daar ontdekken ze het restant van een erg oude beschaving. Dat wordt het begin van een avontuurlijke maar ook gevaarlijke tocht die helemaal naar Antarctica leidt. En er zijn mensen die hen absoluut willen verhinderen daar te geraken.

Dit verhaal is vijf jaar geleden voor het eerst verschenen. Ondertussen is het al aan zijn vierde druk toe. Een herziene druk: met een ander, wat ruimer lettertype en een kaft in een aantrekkelijker jasje.
Het verhaal heeft nog niets van zijn kracht verloren. Het leest als een trein en tussendoor geeft de auteur zijn visie mee over vispiraten en over de hoogmoed van de mens die geen eerbied heeft voor moeder aarde, wat hen ooit zuur zal opbreken. Vooral in de gesprekken tussen Marijn en zijn vader geeft de auteur op ongedwongen wijze informatie mee over oude beschavingen, internationale afspraken rond Antarctica of merkwaardige fenomenen. De auteur slaagt er ook in de spanningsboog op te drijven en heel wat emoties in het verhaal te verwerken. De gebruikte taal is gemakkelijk te lezen.
De twee jongeren, Marijn en Talitha, komen heel levensecht over en zijn voor geen kleintje vervaard. Ze werken zich telkens aardig in nesten maar komen op voor de natuur en zullen uiteindelijk overwinnen.
De boeken met Marijn en de dolfijn Derby zijn wensvervullende verhalen; de slechteriken krijgen in een spectaculaire finale telkens hun verdiende loon en Marijn is de held die telkens net op het nippertje ontsnapt aan allerlei gevaren die op zijn weg komen. De bijzondere gave van Marijn en Talitha om te communiceren met walvissen en dolfijnen geeft de verhalen een mysterieuze, natuurvriendelijke en aantrekkelijke meerwaarde.
Bij de herdruk is een verduidelijkend kaartje van het eiland bijgevoegd, maar het overzichtskaartje is verdwenen (spijtig) en een enkele keer is een alinea-aanvang weggevallen wat even voor onduidelijkheid zorgt. Laat dat echter geen beletsel zijn om enkele uren ‘weg te duiken’ in dit knappe milieuverhaal; nog steeds een aanrader!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005