Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De onderaardsen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mary Arrigan

 Aantal blz.

 184

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-394-7

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Koen Wassenaar

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 ontvoering, sekten, vreemde wereld

 Prijs: €

 14,95

 

 

Er verdwijnen op korte tijd enkele kinderen. Op een dag verdwijnt ook Harry, een vriend van Lou, Miriam en Lathisha. De drie gaan op onderzoek uit en ontdekken een gangenstelsel onder de grond. Ze worden gevangen genomen door vreemde mensen, die er erg ongezond uitzien. Ze belanden in een ondergrondse ‘ruimte’ waar een vreemde gemeenschap leeft. Ontsnappen lijkt onmogelijk. En dan laat de leider van deze sekte zijn oog vallen op Miriam. Hij wil met haar trouwen. Zullen ze nog ooit het daglicht terugzien?

Dit hedendaagse realistische verhaal komt niet helemaal geloofwaardig over. Er zitten een aantal tegenstrijdigheden in die aandachtige lezers niet zullen ontgaan. In deze 21ste eeuw is het eveneens erg onwaarschijnlijk dat een hele levensgemeenschap onder een dicht bevolkte stad ongemerkt kan overleven, ook al zitten ze diep onder de grond. De sekte op zich is nogal barbaars, ook dat komt niet geloofwaardig over.
Het gegeven van het verhaal is anders wel origineel. Het verhaal leest heel vlot, de gebruikte taal is gemakkelijk te verstaan.
Spijtig dus van die minpunten waardoor het verhaal veel van zijn sterkte verliest. Ook de kaft is niet aantrekkelijk, eerder oubollig.
Van deze auteur kennen we knappe en mindere verhalen, dit is één van de mindere, spijtig.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005