Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 A is een koetje (dat staat op zijn kop)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rob Berkel en Ferran Bach

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Dorus Brekelmans + diverse fotografen

 ISBN:

 90-76830-59-2

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 schrift, oorsprong van het alfabet, informatief

 Prijs: €

 14,95

 

 

Na een korte inleiding wordt de lezer binnengevoerd in de fascinerende wereld van letters en hun ontstaan. Daarna volgt een verklaring van het ontstaan en de evolutie van de verschillende letters om vervolgens de geschiedenis van het vermenigvuldigen van teksten kort onder de loep te nemen. Het boek sluit af met een blik op andere schriften.

Dit prachtig en zeer verzorgd uitgegeven boek geeft een overzichtelijk en heel helder beeld over het ontstaan van het schrift en de letters. Heel aanschouwelijk, er staan veel foto’s en voorbeelden bij, krijgt de lezer inzicht in de verschillende soorten taal, verschillende soorten schrift en hoe deze geëvolueerd zijn. Heel verhelderend is ook de uitleg bij elke letter: over haar oorsprong en evolutie. Bij elke letter wordt ook een lettertype gegeven, waardoor de lezer meer inzicht krijgt in lettertypes. Er staat bij meerdere letters een bijzonder feit vermeld of met een herkenbare foto aangegeven. Bijvoorbeeld bij de M een foto van McDonalds. Ook leestekens en accenten komen aan bod.
Daarnaast wordt de lezer ook zelf af en toe uitgenodigd om aan de slag te gaan om iets uit te proberen.
Het laatste deel over andere alfabetten is eerder kort, maar is eigenlijk meer een onderwerp op zichzelf. Hier zijn ze eerder bedoeld om de lezer duidelijk te maken dat er buiten ons alfabet nog veel andere alfabetten bestaan.
Voor iedereen die geïnteresseerd is in letters en taal is dit boek beslist een aanrader. Én de titel wordt ook heel logisch verklaard!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005