Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Willem Tell

 Reeks:

 

 Auteur:

 Anthony Horowitz

 Aantal blz.

 152

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-401-3

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Thomas Wintner

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 sage, volksheld, Willem Tell

 Prijs: €

 14,95

 

 

Omdat zijn zoon in opstand komt tegen de wrede en meedogenloze landvoogd Gessler wordt Willem Tell samen met zijn zoon gevangen genomen en naar de landvoogd gebracht. Die geniet ervan om zijn onderdanen wreed te behandelen. Hij stelt Willem voor een sadistische proef. Daarna belandt Willem in een naargeestige gevangenis waaruit ontsnappen onmogelijk is. Zijn daad heeft echter het zaad van verzet gezaaid, waardoor Gessler het steeds moeilijker krijgt. En Willem heeft nog andere pijlen op zijn boog.

Zoals van Anthony Horowitz kan verwacht worden, heeft dit verhaal een enorme vaart. Al is het verhaal deze keer niet van de auteur zelf maar een oud en zeer gekend verhaal over de volksheld Willem Tell. Horowitz typeert de held als een ruwe bolster met een blanke pit die nooit de moed verliest en zijn kwelgeest uiteindelijk overwint zonder hem ook maar één haar te krenken.
De slechterik van dienst, Gessler, wordt net tegenovergesteld geschetst: een bruut die erg wreed en meedogenloos is; alles en iedereen aan zijn laars lapt voor eigen gewin; corrupt, gemeen en tot alles in staat.
Maar hoofddoel van het verhaal blijft dat eenvoud, eerlijkheid en moed het wint van zelfzucht, verdrukking en tirannie.
Het verhaal leest erg vlot, de gebruikte taal is eenvoudig. De gebeurtenissen in het verhaal volgen elkaar in snelle vaart op en zijn zeer beeldend beschreven zodat de lezer zich de actie moeiteloos kan voorstellen.
Deze vierde druk bewijst dat het verhaal nog steeds aanspreekt en dat Horowitz’ aanpak gesmaakt wordt door de jeugdige lezers.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005