Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vuur en aarde. Het verhaal van keramiek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Carine Verleye

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Dorus Brekelmans

 ISBN:

 90-76830-99-1

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 klei, aardewerk, keramiek

 Prijs: €

 14,95

 

 

In dit lees- en kijkboek geeft de auteur een beeld hoe klei al sinds mensenheugenis gebruikt wordt en wat de mens er mee kan doen. Er wordt ingegaan op de diepere achtergrond van klei en de betekenis bij verscheidene volkeren; de verschillende soorten keramiek worden uitgelegd en wat klei voor kunstenaars van nu betekent. Heel veel foto’s verduidelijken de tekstjes, die op hun beurt in verschillende kleuren of kleurstroken werden gedrukt al naar gelang de samenhang ervan.

Heel erg verzorgd en knap gestructureerd boek dat de lezer een verrassend inzicht verleend in wat klei voor vele oude volkeren betekende en nog betekent voor hedendaagse volkeren.
Het is verrassend hoe deze eenvoudige grondstof een heel belangrijke plaats heeft verworven over bijna de hele wereld en ons ook doorheen de keramieken overblijfselen of kunstwerken inzicht verschaft in maatschappijen van lang geleden.
De originele en bijzondere scheppingsverhalen van verschillende volkeren geven nog meer het belang van klei aan.
Het boek is heel ruim en overzichtelijk samengesteld met veel oog voor detail; gekleurde bladstroken, tekst in verschillende kleuren…. De vele mooie foto’s versterken de inhoud en de illustraties zijn pittig en krachtig en bezorgen het geheel nog meer uitstraling.
De gebruikte taal is aangepast aan het niveau van de doelgroep.
Het is alleen de vraag of de jonge lezer de weg naar dit pareltje zal weten te vinden.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005