Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het weer

 Reeks:

 Notendop Junior

 Auteur:

 Erwin Kroll

 Aantal blz.

 144

 Illustrator:

 Elly Hees

 ISBN:

 90-6494-062-2

 Uitgever:

 Prometheus

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 het weer

 Prijs: €

 7,95

 

 

Alles wat je wil weten over het weer, zonneschijn, wolken, regenbogen, wind, onweer, mist en nevel, depressies, fronten en andere storingen. Weerman Erwin Kroll vertelt het in korte hoofdstukjes. Bij vele hoofdstukjes staan er tekeningetjes of schema’s. Achteraan komen nog weerspreuken aan bod, worden enkele internetsites voor nog meer informatie vermeld en is een register opgenomen.

Op een duidelijke manier en in eenvoudige bewoordingen worden een heleboel weerfenomenen uitgelegd: wat lucht is, hoe wind ontstaat, wat luchtdruk betekent, hoe een regenboog ontstaat enzovoort. Alles wat met het weer (in Nederland) te maken heeft komt aan bod. Als ervaren weerman weet de auteur natuurlijk waarover hij het heeft. Hij vindt echter de bewoordingen om deze dingen in bevattelijke woorden uiteen te zetten. Toch zijn er zelfs dan nog bepaalde dingen die moeilijk in eenvoudige woorden uit te leggen zijn en dan wordt het wel wat moeilijk voor de lezer.
Zeker geen boek om in één keer uit te lezen, maar boeiend om te lezen telkens zich een bepaald fenomeen voordoet en er dan wijzer van te worden. Zo worden vaak dingen die je allang kent plots erg duidelijk door de uitleg van het hoe en waarom.
Een leuk boekje om bij de hand te hebben in ons landje met een overvloed aan weertypes.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005