Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De geest van Grimstone

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mary Arrigan

 Aantal blz.

 152

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-413-7

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Han van der Vegt

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 spoken, familiegeheim, oud huis, Ierland

 Prijs: €

 14,95

 

 

Cian O’Horgan erft van zijn oudoom een somber, oud huis. Hij vindt het maar niks en wil het zo snel mogelijk laten verkopen. Maar de eerste nacht houdt een geheim-zinnig blauw licht hem uit zijn slaap. Langzaam ontdekt hij dat er een groot geheim om het huis waart. Samen met zijn zus Jo besluit hij het geheim te achterhalen. Maar dan ontdekken ze de boze krachten van de geest van kapitein Grimstone.

De geheimzinnigheid wordt in dit verhaal druppelsgewijs ingebracht: een geheimzinnig licht, een drukkende hitte, een vreselijke stank, het verhaal van de dienstmeid van de oudoom, een verslag van de oudoom zelf. Maar eens alle gegevens zijn uitgezet en Cian beseft wat er op het spel staat, slaat het kwade ongenadig toe. Al krijgt dat kwade geen duidelijk uitzicht (het is meer een onzichtbare maar ongelooflijk sterke kracht) toch komt het geheel geloofwaardig bij de lezer over. De twee kinderen zijn ook levensecht getekend. Meermaals dreigen ze te bezwijken of willen ze het opgeven. Alleen het besef dat er dan nooit een einde aan hun kwelling zal komen, geeft hen de kracht om door te zetten.
Er zijn echter wel enkele ‘toevallige toevalligheden’ die net op het moment gebeuren dat de kinderen alleen in het huis zijn. Die nemen we in dit spannend verhaal er maar bij. Een knap stukje is het moment waarop Cian even ‘van de wereld is’ en een doorkijkje krijgt in een ver verleden om te zien wat er precies gebeurd is. Zodoende kan hij de link leggen met de huidige gebeurtenissen en dat geeft hem dat ietsje meer voorsprong op zijn tegenstrever; al maakt die het hem knap lastig.
De auteur pikt aan bij Ierse tradities: oude huizen, familiegeheimen, spoken enzovoort. Hetzelfde thema gebruikt de auteur ook in een ander boek ‘Baldurs gebeente’, al wordt het daar op een volledig andere manier uitgewerkt.
Het verhaal leest vlot en de bladspiegel is erg ruim, wat het lezen vergemakkelijkt.
Een spannend verhaal voor enkele uren aangenaam leesplezier.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005