Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het web

 Reeks:

 

 Auteur:

 Joost Heyink

 Aantal blz.

 159

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-269-9747-7

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 internet, chatten, misbruik

 Prijs: €

 11,99

 

 

In een chatroom legt Meg contact met Beau. Het klikt tussen die twee en ze hebben regelmatig contact. Meg houdt van chatten, dan durft ze veel meer dan anders. Wanneer Beau vraagt om eens af te spreken, aarzelt Meg. Zou ze zichzelf blootgeven? Toch is ze benieuwd en er wordt een afspraak geregeld. Meg slaat alle waarschuwingen over chatafspraken in de wind en vertrekt naar de afspraak. Beau is er, maar hij is niet de lieve jongen die ze verwacht had. Meg ontsnapt op het nippertje aan een aanranding. Bij aangifte bij de politie is het duidelijk dat de politie niets kan ondernemen. Meg en haar vriend Mark gaan dan maar zelf op zoek naar die oplichter...

Een spannend en zeer actueel verhaalgegeven. Internet is een zo vertrouwd gegeven geworden in de leefwereld van tieners, dat de problemen ook bekend raken. De gezellige vriend in de chatroom kan een ordinaire bedrieger zijn. Iedereen wordt gewaarschuwd voor het gevaar van afspraakjes met chatvrienden maar iedereen denkt dat dat in zijn of haar geval niet aan de orde is. Meg is van nature eerder wantrouwig en ook zij laat zich inpalmen door de toon van de gesprekken. Dit inspelen op de gevoelens en mogelijke reacties van een andere personen is knap weergegeven. Een goede manipulator bereikt toch zijn doel.
Als Meg en Mark zelf op zoek gaan naar de aanrander voel je dat dit vooral te maken heeft met het gevoel waar ze mee zitten na dit misbruik van vertrouwen. De ontgoocheling dat die fijne internetrelatie allemaal nep was zit erg hoog.
Een hedendaags verhaal dat hopelijk ook als goede raad zal blijven hangen.  


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005