Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Verboden muziek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roger Vanhoeck

 Aantal blz.

 104

 Illustrator:

 (omslag) Bram Didelez

 ISBN:

 90-59320-92-1

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 WO II, joden, concentratiekamp

 Prijs: €

 12,50 

 

 

Tweede wereldoorlog, Duitse bezetting. Serge Goldberg is een Joods jongetje en hij speelt viool. Op een dag wordt hij samen met zijn moeder gedeporteerd naar Auschwitz. Onderweg raakt hij zijn moeder kwijt. Het enige dat hij overhoudt is zijn viool. Tot zijn verbazing vindt hij in het concentratiekamp zijn vader terug die reeds eerder opgepakt was. Als hij op een barre dag de violist van het kamporkest moet vervangen, krijgt hij de kans om het iéts beter te hebben. Maar is dit wel correct? Dan wordt Serge ziek.

De auteur windt er geen doekjes rond: dit is een hard en doordringend verhaal over deportatie en de uitzichtloosheid van een concentratiekamp. Hoe alle menselijkheid uit mensen wegvloeit en enkel eigen overlevingsdrang overblijft. De lezer maakt het mee door de ogen van de jongen Serge, die het eerst allemaal heel onwezenlijk lijkt, maar al gauw moet bijleren om te overleven. Hij verbaast zich over het gedrag van zijn eigen vader, maar al gauw begrijpt hij evengoed dat het de enige manier is om in deze hel overeind te blijven.
Enkele elementen zijn wel erg toevallig, zoals het terugvinden van zijn vader, of zijn eigen viool die hij opeens terugkrijgt.
Het is een somber verhaal, waarin de onoverwinnelijke levensmoed van deze mensen naar voren komt. Het verhaal eindigt met een heel klein sprankeltje hoop, al weet je niet of ze het zullen overleven.
Het was koud in die winters in het concentratiekamp en als lezer word je koud bij het lezen van dit boek. Niet opbeurend, maar wel noodzakelijk om er blijvend aan te worden herinnerd.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005 Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005