Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Uil

 Reeks:

 

 Auteur:

 Carl Hiaasen

 Aantal blz.

 250

 Illustrator:

 (omslag) Isabel Warren-Lynch

 ISBN:

 90-5637-489-3

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Aleid Van Eekelen-Benders

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 school, pesten, vrienden, milieubescherming

 Prijs: €

 14,95

 

 

Roy Eberhardt is voor de zoveelste maal tegen zijn zin verhuisd, deze keer naar Florida. Hij is het dan ook gewend slachtoffer te zijn van pestkoppen. Op een dag ziet hij vanuit de schoolbus een jongen die blootsvoets bliksemsnel door tuinen en perken holt. Dat is het begin van een hele reeks onwaarschijnlijke gebeurtenissen die absoluut niet in het leven van Roy passen. Roy raakt zelfs bevriend met die mysterieuze jongen en zijn beresterke zus, ontdekt dat Florida ook mooie kanten heeft en voert een opmerkelijke actie voor het milieu.

Het verhaal vertrekt vanuit verschillende verhaallijnen die op een bepaald ogenblik samenkomen. Het geheel is vrij hilarisch en chaotisch opgezet. De gebeurtenissen worden karikaturaal uitvergroot, al zal de humor misschien niet iedereen aanspreken. In het begin is het niet heel duidelijk dat het verhaal humoristisch bedoeld is, wat voor enige verwarring zorgt; eens daar overheen kan je beter in het verhaal komen en genieten van de onwaarschijnlijke gebeurtenissen.
Beschrijvingen zijn soms zeer gedetailleerd en de bedenkingen van Roy over vroeger bij een aantal gebeurtenissen worden uitgebreid verteld. Ze vertragen de voortgang van het verhaal.
De verschillende personages evolueren wel doorheen het verhaal. Roy is van een bescheiden, zelfs bedeesd jongetje veranderd in een zelfbewuste jongen die weet wat hij wil en vooral niet wil. Het lukt hem zelfs om definitief met de grootste pestkop af te rekenen. Ook kijkt hij nu met andere ogen naar zijn omgeving en weet hij zich aanvaard in de school. Zijn ouders zijn erg bezorgd, maar ook begripvol; ze waarderen de dingen die Roy doet, laten hem zelf beslissen, moedigen hem aan…
Andere personages, voornamelijk volwassenen, worden eerder karikaturaal beschreven.
De auteur houdt de lezer een spiegel voor; van volwassenen die er maar weinig van terecht brengen en alleen op eigen voordeel uit zijn tegenover ‘pure’ kinderen die onbevangen, eerlijk en zonder bijbedoelingen hun doel nastreven.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005