Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Duivel en Duivelsmaatje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Anthony Horowitz

 Aantal blz.

 151

 Illustrator:

 (Omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-402-1

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Annemarie van Ewyck

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 16de eeuw, Londen, complot, avontuur

 Prijs: €

 14,95

 

 

1593. De dertienjarige, magere Tom leeft in armoedige omstandigheden bij het echtpaar Slope, dat een herberg uitbaat waar het niet altijd veilig is voor de bezoekers. Op een dag daagt er een ridder op die Tom naar Londen moet brengen, in opdracht van een hooggeplaatste dame. Onderweg wordt de ridder echter vermoord, en zo belandt Tom alleen in de grote stad. Hij valt in de handen van een sinistere kinderuitbuiter, maar de geheimzinnige Moll redt hem. Daarmee is Tom echter nog lang niet uit de problemen.

In een nawoord maakt de auteur duidelijk dat hij een aantal historische plaatsen,  gebeurtenissen en figuren samengevoegd heeft in dit verhaal. Als lezer krijg je zodoende een betere kijk op het leven in Londen in de 16de eeuw. Meesterverteller Horowitz verwoordt de gebeurtenissen zo beeldend dat de lezer als het ware een film voorgeschoteld krijgt over Toms belevenissen.
Alle personages worden heel duidelijk als mensen van vlees en bloed beschreven. Je voelt onmiddellijk sympathie voor de eenvoudige boerenjongen Tom en je zou hem bijna in bescherming willen nemen tegen die wrede wereld in de stad. Maar hij is schrander en weet aardig zijn plan te trekken; hij moet wel, wil hij overleven.
Het verhaal leest bijzonder gemakkelijk en is heel luchtig opgevat, maar toch heel subtiel. Het heeft heel wat vaart, de acties volgen elkaar snel op en de dialogen zijn heel spontaan en vloeiend.
Op een zeer ontspannen manier krijg je als lezer buiten het knappe verhaal ook nog een brok geschiedenis mee, zonder dat je dat ook maar één moment stoort. (Een informatief boek over Shakespeare (uitgeverij Bakermat) sluit naadloos aan bij dit verhaal).
Spijtig dat de kaft van deze tweede druk niet direct de lading dekt; het verhaal is stukken beter.
Geschiedenis kan zeker en vast spannend zijn, dat bewijst dit verhaal overduidelijk.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005