Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De zoldergeest

 Reeks:

 Schrikdraad blauw

 Auteur:

 Mary Arrigan

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-412-9

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Mieke Vanpol

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 geesten, bovennatuurlijk verschijnsel

 Prijs: €

 12,50

 

 

Suzy brengt haar vakantie door bij haar neefje Arty. Op een veiling koopt Suzy enkele waardeloze tekeningen die niemand anders wil. Thuis vertelt Arty’s moeder over het huis dat op de tekening staat en waar niemand heen durft. Dat is voldoende voor Arty en Suzy om op onderzoek te gaan. Dat dit geen goed idee was, merken ze als het te laat is. Een bijzonder boze geest heeft bezit genomen van het huis en wil niet dat zijn geheim ontdekt wordt. Maar net dat is de opdracht die de oude mevrouw Powell aan Arty geeft. Hij zal het moeten opnemen tegen de geest …en de tijd dringt!

Het verhaal zit vrij ingewikkeld in elkaar en dat wordt pas helemaal op het einde opgeklaard. Zodoende zit de lezer een hele tijd met vragen en fronst hij af en toe de wenkbrauwen om nogal vreemde gebeurtenissen. Nadat het hele verhaal gelezen is zou de lezer op zijn stappen moeten terugkeren om duidelijkheid te krijgen. Dat is tijdens het lezen vrij frustrerend.
Het verhaal zelf leest erg vlot, de gebruikte taal eenvoudig te verstaan, de dialogen vlotten ook goed.
Toch komt het verhaal niet helemaal overtuigend over. De geest blijft erg vaag (wat voor geesten vrij normaal is); maar de lezer kan er zich moeilijk een beeld van vormen; zeker omdat die geest erg sterk is en Arty ertegen moet vechten. Maar waartegen vecht hij? Iets onzichtbaars? Waar grijp je dat vast? Waar raak je dat? Hoe overwin je dat?
Suzy en Arty nemen het in een ander verhaal, ‘De boomgeest’, ook op tegen een geest maar daar wordt in dit verhaal geen melding van gemaakt en vice versa ook niet. Suzy en Arty komen in dit geval, buiten wat meningsverschillen, vrij goed overeen, iets wat in het andere verhaal absoluut niet het geval is. Het is onduidelijk waarom daar geen rekening werd mee gehouden.
Een angstaanjagend verhaal over een enge geest; voor oplettende lezers.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005