Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De boomgeest

 Reeks:

 Schrikdraad blauw

 Auteur:

 Mary Arrigan

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-387-4

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Mieke Vanpol

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 griezelen, milieu

 Prijs: €

 12,50

 

 

Arty en zijn nichtje Suzy gaan voor hun vakantie naar oma Kate, een wat eigenzinnige vrouw die eenzaam op de heide woont aan de rand van een moeras. Als Kate een schilderij van een oude knoestige boom laat zien, krijgt Arty koude rillingen; de boom beangstigt hem. Diezelfde avond is er een onverwachte storm waarbij de telefoon en elektriciteit uitvalt. Bij het licht van enkele bliksemflitsen ziet Arty vreemde vormen die door de tuin bewegen. Als ze goed en wel slapen, klinkt er het geluid van brekend glas. Oma gaat op onderzoek uit, maar keert niet terug. De twee kinderen zijn doodsbang, maar wat kunnen zij beginnen?

Dit verhaal speelt zich af ergens op het Ierse platteland. Geen wonder dus dat er geesten in het moeras wonen. En hoewel die boomgeest geen woord spreekt, kan hij de jongeren aardig de stuipen op het lijf jagen.
Het verhaal komt wat traag op gang, maar eens het dan op dreef komt, lees je met griezelplezier verder. Al is de plot nogal mager en klopt de theorie eromheen niet helemaal, je zal er als lezer niet wakker van liggen.
Het geheel leest vlot, de dialogen en beschrijvingen zijn herkenbaar. De haat – liefde houding tussen neef en nicht worden op den duur wel voorspelbaar: ze kunnen niet erg goed met elkaar opschieten, maar willen hun angst niet aan de ander tonen en willen niet voor de ander onderdoen.
De omslag zal niet bij iedereen in de smaak vallen.
Onbekommerd griezelig leesplezier zonder diepere achtergrond of bedoelingen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005