Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 AVI 4 Kanjer

 Reeks:

 Kanjer

 Auteur:

 Erik van Os, Elle van Lieshout

 Aantal blz.

 135

 Illustrator:

 Paula Gerritsen, Leo Timmers

 ISBN:

 90-276-7562-7

 Uitgever:

 Zwijsen

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 familie, houden van

 Prijs: €

 8,95

 

 

Deze bundel bevat drie verhalen met AVI 4-niveau.
In ‘Vang dat kind even op’ leer je Bo kennen. Haar ouders zijn altijd aan het werk en hebben geen tijd voor haar. Ze wordt overal ‘opgevangen’: voor en na school en tijdens de vakantie. Maar Bo is het beu. Ze verklaart zichzelf ziek en wordt door haar vader alleen thuis gelaten. Dan trekt ze als patiënt naar haar eigen moeder die pas tijdens de consultatie beseft dat het om haar eigen dochter gaat. En eindelijk gaat er iets veranderen...
In ‘Dom dom dom’ plaagt Tess haar zus Puk. Die schrikt zich een hoedje. Tess voelt zich schuldig, ze heeft haar zus weggetoverd, nu zit ze daar met dat hoedje. Haar ouders willen haar niet geloven en ze onderneemt allerlei pogingen om het hoedje weer in haar zus te laten veranderen. Uiteindelijk helpt lief zijn: daar is Puk weer. En opnieuw willen hun ouders niets geloven. Misschien als Tess hen ook een hoedje laat schrikken?
In ‘Oh mijn lieve, lieve Lien’ is Jo jaloers omdat zijn vrouw Lien zo graag tekent. Wanneer ze dolgelukkig is over een geslaagde tekening, gumt Jo de tekening uit. Tijdens het gummen wil Lien haar tekening beschermen en daardoor gumt Jo haar mee uit. In het begin is het erg rustig zonder Lien, maar na een poosje begint Jo Lien te missen. Zou hij zichzelf ook uitgummen?

Drie vlotte verhalen die eerder verschenen als losse boekjes. Het zijn humoristische verhalen die een loopje nemen met de realiteit. Door te vertrekken van herkenbare situaties is de verrassing groter als de fantasie toeslaat. Pittige, verrassende verhalen die de fantasie stimuleren en daardoor een plezier zijn om te lezen. De illustraties uit de originele boeken bleven behouden zodat elk verhaal zijn eigen sfeer meekrijgt. De onderwerpen laten je ook even nadenken over dagelijkse dingen: jaloers zijn, de gevolgen als je iemand plaagt, ouders met weinig tijd. Een gezellige bundel vol leesplezier voor lezers met AVI 4-niveau.  


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005