Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Onder de dijk

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lucrèce L’Ecluse

 Aantal blz.

 80

 Illustrator:

 Gunter Segers

 ISBN:

 90-59320-91-3

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 vrienden, ontvoering, avontuur

 Prijs: €

 12,00

 

 

Mattijs woont aan deze kant van de dijk en zijn vriend Alec aan de andere kant in een oude hoeve. Willen ze bij elkaar komen dan moeten ze de hoge dijk oversteken. Alec ontdekt een deur in de achterkant van hun garage, die tegen de dijk gebouwd is. Hij vermoedt dat er achter die deur een tunnel loopt die smokkelaars vroeger gebruikten, want de dijk vormde vroeger ook de grens. Met zijn beiden gaan ze stiekem op onderzoek. Als Alec met huisruil plots op reis vertrekt, blijft Mattijs alleen achter. Enkel de hond van zijn vriend blijft bij hem logeren. Maar dan merkt hij vreemde dingen op bij het huis. Of liever, hij merkt dat er niets gebeurt: waar zijn de huisruilers? En waarom staat die bestelwagen half tussen de bomen in de verte? Wat is er aan de hand?

Het verhaal komt maar langzaam op gang. En dan nog komt het verhaal weinig geloofwaardig over. De plot is vrij rommelig en gezocht. De houding van Mattijs’ ouders en de politie die Mattijs betrekt bij de ontknoping is ook niet overtuigend. Alleen de twee jongens en hun gezonde nieuwsgierigheid komen vrij levensecht over.
De illustraties zijn plat en flauw en niet aangepast aan de leesdoelgroep.
Na de vlotte en spannende verhalen in haar vorige boeken, valt dit boek wel tegen. Dat zijn we van deze auteur niet gewend.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005