Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Over de grote rivier

 Reeks:

 

 Auteur:

 Armin Beuscher

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Cornelia Haas

 ISBN:

 90-00-03495-7

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Duits: Tjalling Bos

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 afscheid nemen

 Prijs: €

 12,50

 

 

Haas moet op reis maar kan zijn vriend wasbeer niet meenemen. Eend, olifant en muis blijven hier, bij jou, verzekert haas. Wasbeer wil haas graag helpen bij het oversteken van de grote rivier maar mag enkel mee tot aan de oever. Daar nemen ze met een innige omhelzing afscheid van elkaar. Haas zegt dat wasbeer steeds aan hem kan denken, als hij er niet meer is, en aan eend, olifant en muis verhalen over hem kan vertellen. Wasbeer zit op een steen en huilt een beetje als haas verdwenen is. Maar dan denkt hij aan haas, aan hoe die zei dat alles een begin en een eind heeft. Als hij thuiskomt zitten olifant, eend en muis op hem te wachten. Wasbeer vertelt hen dat haas de grote rivier is overgestoken. Ze denken allemaal aan haas. Dan neemt olifant zijn trompet en begint een liedje te spelen. De anderen vallen in en de hele avond maken ze muziek. Wanneer ze gaan slapen vragen ze zich af of haas de muziek gehoord zou hebben…

Een prachtig en ontroerend prentenboek waarin tekst en tekeningen elkaar heel mooi en evenwichtig aanvullen. De woorden en kleuren werden zeer zorgvuldig uitgekozen zodat het geheel een serene sfeer uitstraalt. Wanneer de vrienden aan haas denken, is haas in fijne witte potloodstrepen aanwezig in de tekeningen.
Het boek gaat over afscheid nemen. Er wordt gesuggereerd dat haas doodgaat (aan alles is een begin en een eind) maar dit wordt nergens specifiek uitgesproken. Op de laatste prent komt de zon net op boven de rivier waar wasbeer afscheid heeft genomen van haas. Op de rivier drijft een fles. Zit er een briefje in de fles? En wie heeft de fles in het water gelaten? Een heel mooi open einde.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005