Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 ‘God wil het!’

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dirk Bracke

 Aantal blz.

 103

 Illustrator:

 (omslag) Koen De Maesschalk

 ISBN:

 90-59320-94-8

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 kruistocht

 Prijs: €

 12,50

 

 

Hendrik en zijn familie, vader, moeder en zusje, geven gevolg aan de oproep van een prediker om op te trekken naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de ongelovigen. De tocht is lang, er vallen vele doden door ontbering en ziekte, de aanvallen zijn langdurig en ongelijk, het weer ongenadig, het doel van de edelen onduidelijk. Zullen de pelgrims Jeruzalem ooit bereiken?

In dit verhaal schetst de auteur een drie jaar durende kruistocht naar Jeruzalem. Als lezer kijk je mee door de ogen van Hendrik, een twaalfjarige jongen. Hij begrijpt een heel deel van de dingen die om hem heen gebeuren niet, maar laat zich meeslepen door de massa, door het ‘Goddelijke’ doel. En hij tracht te overleven, wat op zich al een hele opgave is.
Toch kun je je als lezer niet van de indruk ontdoen dat het te snel gaat; het verhaal verloopt sprongsgewijs; er worden enkele elementen uit de hele tocht uitvergroot, nader bekeken. Maar hele stukken worden niet vermeld. Dat maakt dat je als lezer ook niet echt in de huid van de jongen kan kruipen en de honger, kou, dorst, angst niet echt aanvoelt. Daardoor blijft het verhaal nogal oppervlakkig.
De auteur wil de lezer een beeld geven van de tocht naar het Heilige Land en alle problemen waarmee de gewone mensen, de pelgrims, geconfronteerd werden: de zoektocht naar eten, de eindeloze bestormingen, het bloedvergieten en de onmenselijke slachtpartijen. Daarnaast kan je als lezer een parallel trekken naar het heden: ook nu gebeuren deze dingen nog steeds, de geschiedenis herhaalt zich. Toegegeven, de avonturen van ‘de Rode Ridder’ van Leopold Vermeiren waren geromantiseerd en niet historisch; maar ze waren wel spannend. En dat ontbreekt in dit verhaal.
Na het lezen van dit verhaal ga je als lezer op zoek (moeten) gaan naar andere informatie over de Kruistochten maar dan in een informatief boek, omdat je met vragen blijft zitten over het hoe en het waarom van een aantal zaken, want net als Hendrik begrijp je een aantal dingen niet.
Dit verhaal roept meer vragen op dan het beantwoordt. Een overzichtskaartje van de tocht van deze mensen was al een hele verduidelijking geweest.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:26 oktober, 2006