Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De piramide

 Reeks:

 Reis door de tijd

 Auteur:

 Nicholas Harris

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Peter Dennis

 ISBN:

 90-303-1528-8

 Uitgever:

 Casterman

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Attie Spitzers

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 piramide

 Prijs: €

 13,50

 

 

Na een inleiding wordt in 12 grote prenten de bouw, de bloei, het verval en het heden van de piramide verduidelijkt. Bij elke grote prent staat een tekst die uitleg geeft bij wat er getoond wordt, soms aangevuld met korte tekstjes in kleine letters, één keer een schema. De rechterband van elk blad geeft de lezer/kijker de mogelijkheid om snel doorheen de tijd naar een andere periode in de geschiedenis van de piramide over te stappen door middel van een trapsgewijs uitstekende bladlip. Op elke linkerband staan nog enkele bijkomende details met tekst in kleine letters. Achteraan staat nog een verklarende woordenlijst.

Dit vierkante boek geeft op een heel visuele manier in grote lijnen de geschiedenis van de piramide weer. Er valt op elke tekening heel veel te ontdekken. De makers geven ook enkele op te zoeken elementen, zodat de lezer/kijker echt op zoek gaat naar deze details en zodoende de hele tekening grondig bekijkt. En een kritische kijker zal dan mogelijk opmerken dat niet alles op de tekeningen even nauwkeurig getekend is. Opvallend is wel dat op bijna elke tekening er wel iemand valt: op de grond, in het water, van een stelling, van de piramide, in een greppel…
Maar laat dat de lezer/kijker niet weerhouden om op een visuele en boeiende manier veel over de piramides en hun bouwers te ontdekken.
De teksten zijn eenvoudig, moeilijke woorden worden verklaard en de woordenlijst achteraan is ook een hulp, al verklaart hij niet alle woorden.
De prenten zijn ook groot genoeg om ze samen of in groep te bekijken.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005