Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Jongens en meisjes

 Reeks:

 Philo & Sophia, de kleine
 filosofen

 Auteur:

 Brigitte Labbé, Michel Puech

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Jacques Azam

 ISBN:

 90-274-8498-8

 Uitgever:

 Het Spectrum

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Frans: Albert Jolink

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 filosoferen, jongens, meisjes

 Prijs: €

 5,95

 

 

Waarom zijn er verschillen tussen jongens en meisjes? Zijn meisjes ook mensen? Hoe komt het dat we zo verschillend zijn? Waarom mogen jongens niet huilen?
Deze en nog veel meer vragen komen aan bod in dit kleine boekje over Philo en Sophia, de kleine filosofen. Aan de hand van kleine voorbeelden uit het leven van Philo en Sophia krijg je een idee over hoe het er in de wereld aan toe gaat. En dan is het aan de lezers om deze situaties in vraag te stellen. Waarom is dat zo? Moet dat zo wel of kan het ook anders? Wat denken of voelen we daar zelf bij?

Op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier komen herkenbare situaties aan bod. Voorbeelden uit het dagelijks leven zorgen voor een startgegeven. In een heldere tekst volgt dan wat meer uitleg over het ontstaan of over de overlevering van bepaalde ideeën of gewoontes. Zo krijg je een beeld over dat onderwerp en dat kan helpen als je zelf begint te filosoferen. Hier worden kindervragen en -problemen vertaald in een hedendaags kader. Het thema ‘Jongens en meisjes’ nodigt uit om na te denken over verschillen en vooroordelen.
Pittige, grappige illustraties zorgen voor een komische noot zodat het geheel luchtig en speels overkomt. De kleurrijke lay-out verhoogt de aantrekkelijkheid.
Dit is een leuke aanzet om met kinderen te filosoferen over herkenbare onderwerpen uit hun eigen leefwereld. 


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005