Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ontsnapt uit cel 13

 Reeks:

 Achter tralies

 Auteur:

 Jac Linders

 Aantal blz.

 164

 Illustrator:

 Peter-Paul Rauwerda

 ISBN:

 90-5461-332-7

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 speurneuzen, ontvoering, avontuur

 Prijs: €

 12,50

 

 

Brenth gaat zoals elk jaar logeren bij het oudere echtpaar Elza en Richard omdat zijn ouders naar Parijs moeten voor het werk. Brenth vindt het er maar saai, maar gelukkig is er zijn vriend Robin. Als hij ontdekt dat er onder het huis een oude gang loopt, gaat hij ’s nachts op onderzoek met Robin. Wat ze niet weten is dat er uit de plaatselijke gevangenis iemand ontsnapt is, die ook van het bestaan van de gang afweet. Dan volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Het worden bange momenten voor het tweetal.

Het verhaal is best spannend, het leest heel vlot en makkelijk en er zit behoorlijk wat vaart in. Maar spijtig genoeg komt het niet erg geloofwaardig over. Een onderaardse gang die al tijden niet ontdekt is. Niet bij wegenwerken, rioleringswerken, bouwwerken of wat dan ook! En toevallig loopt die onder de gevangenis door en staat er zelfs mee in verbinding. En toevallig loopt die ook onder het huis van Elza en Richard. En toevallig kent Richard Marius, de broer van de gevangene die wil ontsnappen. En toevallig weet Marius ook van de onderaardse gang. En toevallig kan Marius Richard onder druk zetten met een blunder uit een ver verleden. En toevallig zitten de beide jongens in de wagen waarmee de ontsnapte gevangene ervandoor gaat, enzovoort. Veel te veel toevalligheden die de geloofwaardigheid de das om doen.
Ook vreemd is dat Richard zijn vrouw niet ingelicht heeft over die gang en zijn relatie met Marius.
De beide jongens zijn gelukkig wel herkenbaar beschreven: nieuwsgierig, erop uit om actief bezig te zijn en ondernemend; zij gaan niet bij de pakken neer zitten en zullen  op een originele manier tot een oplossing komen.
Als je niet verder nadenkt over de ongerijmdheden, biedt dit boek een verhaal met verrassende wendingen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005