Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Kinderen zoals jij en ik. Hoe kinderen in
 onze wereld leven.

 Reeks:

 

 Auteur:

 Amanda Rayner, Sue Leonard
 (eindredactie)

 Aantal blz.

 127

 Illustrator:

 Angela Anderson, Sarah Pownall
 (fotoredactie)

 ISBN:

 90-209-5168-8

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Pieter Janssens

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 kinderrechten

 Prijs: €

 19,95

 

 

Het boek is in vier thema’s ingedeeld: overleven, ontplooiing/ontwikkeling, bescherming en inspraak/participatie. Het boek begint met een wereldkaart waarop een 17-tal kinderen worden voorgesteld die verder in het boek uitgebreid aan bod komen. Per thema worden verschillende kinderrechten behandeld. Zo vind je bij overleven het recht op water, eten, een huis en gezondheid. Bij ontwikkeling wordt het recht op onderwijs en spelen uitgespit. In het thema bescherming wordt stilgestaan bij liefde en zorg, kinderarbeid, oorlog en handicaps. Het laatste thema, participatie, behandelt het recht op een identiteit en vrijheid van meningsuiting. Het boek sluit af met ‘elk kind verdient een gelukkig leven’ want kinderen zijn de toekomst.
Elk onderwerp wordt zeer concreet en visueel behandeld, met prachtige kleurenfoto’s in een aantrekkelijke lay-out en in een helder taalgebruik met vatbare vergelijkingen en vragen om even bij stil te staan…
Het boek richt zich duidelijk tot het Westerse kind, vertrekt vanuit de vertrouwde Westerse situatie om de toestand in de rest van de wereld te belichten, zoals vb. “Stel je voor dat je morgen wakker wordt en merkt dat er geen kranen zijn. Wat zou je doen? Heb je ooit geprobeerd te leren of te spelen terwijl je honger had?”
Het boek wordt ingeleid door Dixie Dansercoer en Paul van Vliet, beiden ambassadeur voor UNICEF. Ze wijzen op het belang van een organisatie zoals UNICEF, die strijdt voor het welzijn van kinderen wereldwijd.
Dit prachtige boek mag op geen enkele boekenplank ontbreken…


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005