Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De schaduw

 Reeks:

 

 Auteur:

 Willem Bek

 Aantal blz.

 119

 Illustrator:

 (omslag) Hanneke Lodeweegs

 ISBN:

 90-6494-117-3

 Uitgever:

 Prometheus

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 identiteit, vooroordeel, familie

 Prijs: €

 12,50

 

 

Sanne is niet de gemakkelijkste. Vanwege haar stemmingen botst ze nogal eens met leraars en haar ouders. Als ze op een dag impulsief het huis van twee ‘rare’ dorpsgekken binnenstapt, heeft dit grote gevolgen, en niet alleen voor haar.

Dit hedendaags realistische verhaal speelt zich ergens in Nederland af. Het personage van Sanne is heel herkenbaar en geloofwaardig beschreven. Ook de andere personages in haar omgeving komen levensecht over.
Niet zozeer het avontuur zorgt hier voor de spanning, dan wel de zoektocht van Sanne naar en de ontrafeling van het geheim van de twee broers. Die zoektocht brengt Sanne in verwarring maar maakt haar ook boos. De ontknoping zorgt ook voor meer rust in haar leven en een beter contact tussen haar en haar moeder.
Enig minpunt in dit verhaal is het cruciale moment waarop Sanne binnendringt in een voor haar onbekend, zogezegd zelfs ‘gevaarlijk’ huis. Normaal doet een mens dat niet! Dit stukje komt vrij ongeloofwaardig over omdat Sanne in dat huis niets te zoeken had, niemand haar onder druk gezet heeft om het te doen en ze zelf ook geen reden had om het te doen! Toch is net het binnengaan in het huis noodzakelijk voor het vervolg van het verhaal. Het enige dat overblijft is dat Sanne, die verder als een nogal brutale meid wordt geschetst, het gewoon voor de ‘kick’ gedaan heeft. Maar het blijft zwakjes.
Door haar ontmoetingen met de broers en hun moeder verandert Sanne zelf ook in een evenwichtiger, rustiger meisje.
De taal van het verhaal is gemakkelijk te lezen maar wel duidelijk op Nederland afgestemd.
De titel blijft wat mysterieus hangen, geeft niet direct de sfeer van het verhaal weer.
Met een ruime bladspiegel en op een beperkt aantal bladzijden weet de auteur een boeiend gegeven uit te werken.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005