Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Prinses van de steppe

 Reeks:

 

 Auteur:

 Anne Rutyne

 Aantal blz.

 117

 Illustrator:

 (omslag) Jan Bosschaert

 ISBN:

 90-5908-063-7

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 oude volkeren, koningskinderen, oorlog

 Prijs: €

 14,95

 

 

514 v. Chr. In de steppen boven de Kaspische Zee leven de Sarmaten met de Scythen als buren. Maar Perzische veroveraars hebben het op hun gebieden gemunt. Alleen een verbond kan de volkeren verenigen en zo de nodige manschappen leveren voor een oorlog. Een koningsdochter van de Sarmaten, Sasja, moet trouwen met de koningszoon van de Scythen, Marit. Maar de sterke persoonlijkheden van Sasja en Marit botsen. Toch dringt de tijd, de veroveraars wachten niet!

Wie de strips van ‘Jugurtha’ kent, kan zich de landschappen en gemeenschappen van Scythen en Sarmaten beeldend voor de geest halen. Dit verhaal speelt zich op hetzelfde terrein af, met eveneens twee erg sterke persoonlijkheden. De auteur heeft de twee lijnrecht tegenover elkaar gezet en toch zal geen van beiden zijn/haar waardigheid verliezen. Heel nauwkeurig wordt beschreven hoe beiden elkaar aftasten, onderzoeken, uit de tent lokken, koppig blijven en uiteindelijk een evenwicht vinden. De dreigende oorlog is maar de aanleiding om beide personages bij elkaar te brengen. Hoofdzaak zijn de gedachten en gevoelens van beide jonge mensen. Die worden op een boeiende manier onder woorden gebracht.
Toch krijgt het landschap en de gewoonten van de volkeren ook de benodigde aandacht en komt de lezer in een omgeving die zelden het decor van een verhaal vormt.
De auteur is gekend om haar historische romans die de lezer een beeld geven van een bepaalde tijd in een bepaalde omgeving. Dit verhaal is minder uitgebreid dan vorige en dat is misschien de reden waarom enkele passages wat verwarrend overkomen alsof ze nog niet helemaal volledig zijn. Het had best uitgebreider gemogen.
Het verhaal leest heel aangenaam. De wat moeilijke namen van sommige personen neem je als lezer er graag bij. Gelukkig is vooraan een kaartje gezet zodat je de omgeving ook ruimtelijk kunt situeren.
Beslist de moeite waard.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005