Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het eiland zonder verleden

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gerbrand Fenijn

 Aantal blz.

 88

 Illustrator:

 Roelof Wijtsma

 ISBN:

 90-266-1181-1

 Uitgever:

 Callenbach

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 gesloten gemeenschap, geloof, avontuur

 Prijs: €

 7,95

 

 

Op een erg afgelegen eiland woont Jom met zijn vrienden. Jom gaat vaak op bezoek bij een oude man Huino, die hem een verhaal over het verleden vertelt. Er is ook een geheimzinnig, verboden boek, waar Jom naar op zoek gaat. Maar die zoektocht brengt hem en zijn vrienden in grote moeilijkheden.

Wat een spannend en intrigerend avontuur had kunnen zijn, wordt door de moraliserende toon en de voorspelbare en flauwe ontknoping teniet gedaan. Een maatschappij die leeft volgens oude tradities, zonder moderne technologie, die ook geen vragen duldt, kritische geesten uitsluit (letterlijk) en verwordt tot een dictatoriaal regime is uiteindelijk gedoemd om omver te worden geworpen. En zelfs dat gebeurt niet; want de opstandelingen verlaten het eiland en luisteren naar de verhalen uit het verboden boek. Dat boek blijkt dan de bijbel te zijn.
Doorheen de personages uit de auteur zijn kritiek op de huidige maatschappij en de verloedering van het geloof, maar het ligt er zo dik bovenop dat het niet aangenaam meer is om lezen; het belerende vingertje is zeer tastbaar aanwezig.
Een boeiend gegeven dat echter op een erg enge manier uitgewerkt werd.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005