Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Wiebeltje (het adoptiekonijntje)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kes Gray

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Mary McQuillan

 ISBN:

 90-5247-284-X

 Uitgever:

 Zirkoon

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Anna Dolinda

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 adoptie

 Prijs: €

 12,50

 

 

Op een dag vertellen Wiebeltjes ouders dat ze niet zijn echte ouders zijn. Wiebeltjes konijnfamilie was al zo groot dat zijn ouders niet meer voor hem konden zorgen en daarom beloofden zijn adoptiefouders om voor hem te zorgen. Zijn papa blijkt een paard te zijn en zijn mama een koe. Wiebeltje is helemaal van streek en loopt weg. Als ze hem terugvinden heeft hij geprobeerd om zich aan te passen aan zijn adoptiefouders en niet meer op een konijn te lijken. Maar ze laten hem inzien dat ze hem willen zoals hij is, en dat zij altijd evenveel van hem zullen houden als echte ouders.

Dit is een ontroerend en aantrekkelijk verhaal over adoptie. Wiebeltje wil er alles aan doen om van zijn adoptiefouders ‘echte’ ouders te maken. Ze laten hem heel duidelijk merken dat ze dolveel van hem houden, dat ze zijn ‘echte’ ouders zijn als het op gevoelens aankomt. Gelukkig begrijpt hij hen. Dit is geen gemakkelijk thema voor kleuters, daarom is een boek als dit dankbaar om dit onderwerp zachtjes aan bod te laten komen. Het kan aanleiding geven om over een eigen situatie te vertellen, of om te laten zien dat niet alle kinderen bij hun eigen ouders wonen. Het benadrukt ook de grote verschillen: ondanks die verschillen kunnen ze allemaal heel veel van elkaar houden.
De kleurrijke, expressieve tekeningen sluiten aan bij die sfeer. Vooral het beeld van het treurige konijntje dat probeert om er anders uit te zien vergeet je nooit meer.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005