Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Pas op! Rood!

 Reeks:

 Dobbel

 Auteur:

 Bas Rompa

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 (foto’s) Bas Rompa

 ISBN:

 90-455-0919-9

 Uitgever:

 De Boeck

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 rood

 Prijs: €

 9,79

 

 

Lot wil weten waarom juf Martje haar mond rood verft. En waarom een bord langs de weg rood is. En waarom een brandweerauto rood is. Lot kan leuke vragen stellen maar hierover moet juf Martje toch even nadenken. Ze gaat op zoek naar een antwoord en dwaalt na schooltijd door de school. Ze ziet een klok met een rode rand, die minder saai lijkt dan een klok met een grijze, blauwe of groene rand. Ze ontdekt dat het rode papier telkens vlug op is, en dat verkeersborden door hun rode kleur goed opvallen. Ze ontdekt een massa rode dingen, tot ze geen rood meer kan zien. Misschien moet ze morgen haar mond eens groen verven?

Samen met juf Martje gaat de lezer op zoek naar allemaal rode dingen. De auteur zorgde voor heel wat foto’s, vol herkenbare dingen. De eenvoudige tekst in AVI 3 bevat korte zinnen die in een overzichtelijke lay-out werden gegoten. Het verhaal nodigt uit om nog meer rode dingen te bedenken. Of groene. Of blauwe. Het zet de fantasie aan het werk en biedt heel wat stof om over te praten.
Achteraan in het boek vind je tips voor de lezer, gevolgd door tips voor wie meeleest. De lezer wordt aangezet om even na te denken over de inhoud van het verhaal en over kleuren en hun betekenis. Voor wie meeleest zijn er tips over het begeleiden van de leestechniek. En een uitnodiging om meer boeken te zoeken van deze auteur.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005