Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Kaat en Tim Piraat

 Reeks:

 Dobbel

 Auteur:

 Rob Baetens

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Dirk Gijzels

 ISBN:

 90-455-0550-9

 Uitgever:

 De Boeck

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 zee, piraten

 Prijs: €

 9,79

 

 

Kaat en Tim gaan met hun ouders een dag naar zee. Ze verzinnen allerlei avonturen als piraten: ze bouwen een zandschip, ze beschieten andere piraten, ze beschermen hun schip tegen de zee en gaan eten zoeken. Ondertussen spelen ze nog voetbal en laten een vlieger op. Ze geven zelfs al hun broodjes aan een hongerige hond. Sommige spelen lopen slecht af: papa schopt tijdens het voetbalspel zo hard tegen de bal dat die midden op de tafel van een etende familie terechtkomt. En wanneer Tim zijn vlieger even vastmaakt aan een windscherm, sleurt de wind het scherm helemaal mee in zee. Het wordt een bewogen dagje uit.

Een alledaags uitje wordt een dag vol verrassingen. Het wordt nergens voorspelbaar, telkens weer vindt de auteur een nieuwe uitdaging. Dat zorgt voor een boeiend verslag van een leuke dag.
Vrolijke, stripachtige illustraties verhogen de vrolijke sfeer. De tekst in AVI 5 is vlot, de zinnen beginnen telkens op een nieuwe lijn zodat het geheel overzichtelijk blijft.
Achteraan in het boek vind je tips voor de lezer, gevolgd door tips voor wie meeleest. De lezer wordt aangezet om even na te denken over de inhoud van het verhaal door een woordrooster in te vullen. Voor wie meeleest zijn er tips over het begeleiden van de leestechniek. Er wordt dieper ingegaan op beeldtaal (ze ploegt door het zand) en over het verweven van werkelijkheid en realiteit (zitten er werkelijk haaien in de zee?). Zo kan je samen met de jonge lezer het verhaal nog dichterbij brengen.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005