Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De hut van opa

 Reeks:

 Dobbel

 Auteur:

 Johanna Kruit

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Gerd Stoop

 ISBN:

 90-455-0548-7

 Uitgever:

 De Boeck

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 logeren

 Prijs: €

 9,79

 

 

De ouders en de oma van Rik gaan op vakantie maar opa en Rik willen niet mee. Ze blijven samen thuis en beleven een fantastische week samen. Opa heeft voor elke dag een verrassingsdoos gemaakt die Rik ’s ochtends mag openen. Wat in de doos zit, gaan ze die dag doen. Zo is er voor zaterdag: ’vuur op het strand met friet’. Een andere dag ‘schilderen’ of ‘varen en vissen’. Elke dag iets anders, zo’n leuke vakantie heeft Rik nog nooit gehad. De laatste dag zit er ‘boom versieren en in de hut slapen’ in de doos. Een mooie afsluiter voor een geslaagde vakantie.

Zo’n fantastische vakantie, daar kan je alleen maar van dromen. Het originele idee van opa stimuleert de fantasie van Rik en van de lezers. Geen spectaculaire gebeurtenissen in dit verhaal, maar de alledaagse belevenissen verhogen de herkenbaarheid. Een opa met zo’n ideeën zet je aan om zelf te fantaseren over prettige activiteiten.
Achteraan in het boek vind je tips voor de lezer, gevolgd door tips voor wie meeleest. De lezer wordt aangezet om even na te denken over de inhoud van het verhaal, en om iets te doen, zoals zelf een verrassing verzinnen en die dan op een kaart te versturen naar papa, mama en oma. Ook het boek zelf wordt nader bekeken, net zoals de auteur. Voor wie meeleest zijn er tips over het begeleiden van de leestechniek. En een uitnodiging om in de boekhandel, de bieb of het internet meer te zoeken van deze auteur.
De tekst in AVI 5 is vlot, de lay-out overzichtelijk zodat jonge lezers niet afgeschrikt worden door te veel tekst op één pagina. Elke zin begint op een nieuwe lijn en dat verhoogt de toegankelijkheid.
De illustraties zijn kleurrijk, sfeervol en uitnodigend. Wel jammer dat de opa in de tekst een baard heeft en die van de illustraties niet. Een extra uitdaging voor opmerkzame lezers.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005