Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Boontje

 Reeks:

 Dobbel

 Auteur:

 Brigitte Minne

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Myriam Voet

 ISBN:

 90-455-0917-2

 Uitgever:

 De Boeck

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 huisdier

 Prijs: €

 9,79

 

 

Sien is jarig. Ze krijgt van haar familie allemaal stomme pakjes, vindt ze: een bel aan een riem, een zacht kussen, een bal en een mand. Tot oma aankomt met een superverrassing: een poes. Nu begrijpt Sien waar de stomme pakjes voor dienen. Ze geniet volop van haar poes en zoekt een naam. Wanneer de poes geen brokjes lust maar wel bonen, noemt Sien haar Boontje. Op een dag knapt Sien met mama de zolderkamer op en gaan ze nadien eten. Als ze thuiskomen vinden ze Boontje niet meer. Ze kammen de hele buurt uit maar kunnen haar niet vinden. Tot overmaat van ramp horen ze ’s nachts boven een inbreker. Of toch niet?

Een vlot en spannend verhaal dat ook heel realistisch is. De vreugde van Sien is zeer herkenbaar, net als haar verdriet als Boontje verdwenen is. Het misverstand met de inbreker zorgt voor een humoristische noot en een fijn einde. De tekst in AVI 4 is vlot en dynamisch, de illustraties kleurrijk en sfeervol.
Achteraan in het boek vind je tips voor de lezer, gevolgd door tips voor wie meeleest. De lezer wordt aangezet om even na te denken over het boek zelf. ‘Wat dacht je toen je het boek voor het eerst zag?’, ‘Wat dacht je toen je een paar bladzijden gelezen had?’, ‘En toen het boek uit was, wat dacht je toen?’: allemaal vragen waarover samen gepraat kan worden. Voor wie meeleest zijn er tips over het begeleiden van de leeservaring. En een uitnodiging om in de boekhandel, de bieb of het internet meer te zoeken van deze auteur.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005