Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ferguut

 Reeks:

 

 Auteur:

 Herman Van Campenhout

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 (omslag) Gunter Segers

 ISBN:

 90-95320-63-8

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 +12

 Thema’s:

 avontuur, ridders van de Ronde Tafel

 Prijs: €

 15,50

 

 

Ferguut droomt ervan om ridder te worden. Als er op een dag een echte ridder bij hem thuis aanklopt, grijpt hij die kans met beide handen. Hij wordt schildknaap van heer Walewein. Samen met hem spoort hij een roofridder op en trekt hij ten strijde tegen een bende indringers. Maar dat vechten valt hem zwaar tegen. Als hij gewond raakt, komt hij bij Sagramort terecht om te herstellen en die heeft een heel knappe dochter! Toch is het gedwongen stilzitten ook niets voor Ferguut. Als Merlijn hem bericht dat hij in Londen verwacht wordt, vertrekt hij meteen. Maar er wachten hem nog hachelijke ogenblikken.

Een leuk, ongecompliceerd verhaal over een jongen die ridder wil worden en grootse daden wil doen. Het verhaal leest vlot, heeft vaart en de nodige spanning. Geen ingewikkelde plots of diepgaande bedoelingen, maar een eenvoudig avontuur met regelmatig een knipoog of een kwinkslag.
De verschillende personages zijn goed uitgewerkt, zonder echt diepgaand te zijn. Walewein wordt als een eenvoudige ridder beschreven die ook al eens een fout maakt of niet volgens de regels handelt. Koning Arthur zelf blijkt een vriendelijk man die naar de gewone mensen luistert en ze helpt. Ferguut kijkt op naar die ridders en droomt ervan in hun sporen te kunnen treden. Toch gaan zijn ogen open als hij met hen mee optrekt. Aandachtige lezers zullen wel een bedoeling in het verhaal terugvinden.
Een aantal elementen verwijst naar de Arthurlegendes; zoals de Ronde tafel, Merlijn, de Dame van het Meer enz.
Een jongensboek met de nodige portie avontuur; spanning, heldendaden en zelfs de liefde komt aan bod. Voor enkele uren ontspannend leesplezier.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005