Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Drakenbloed

 Reeks:

 

 Auteur:

 Els Gallin

 Aantal blz.

 111

 Illustrator:

 (omslag) Helen van Vliet

 ISBN:

 90-448-0028-0

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 avontuur, vakantie

 Prijs: €

 12,95

 

 

Boris gaat met zijn moeder en Marie op reis. Boris is weinig ondernemend en vrij bang terwijl Marie zichzelf geweldig vindt en overal misdaden ziet en overal op onderzoek uit wil. Met Maries gekke plannen is Boris niet altijd even blij. Toch zien ze beide vreemde dingen gebeuren. Samen gaan ze op onderzoek uit. Dat brengt hen in een heel benarde situatie….

Van begin tot einde lijkt dit verhaal stroef te verlopen. Komt het door de stijl, het taalgebruik of de totale tegenpolen Boris en Marie? De vaart van het verhaal wordt steeds gestremd door de angst van Boris en de pogingen van Marie om hem uit zijn tent te lokken, of beter, door hem onder druk te zetten om te doen wat hij eigenlijk niet wil. Met tegenzin wringt Boris zich in allerlei bochten door het avontuur dat hem door Marie wordt opgedrongen. Zij voelt zich in haar sas, terwijl Boris al zijn wilskracht nodig heeft om het hoofd boven water te houden en zijn angst te overwinnen.
De karakters van de kinderen worden doorheen het verhaal nauwkeurig getekend; de moeder van Boris blijft wat vreemd vaag. Soms worden de kinderen wat vreemde, niet kindeigen uitspraken in de mond gelegd.
Het avontuur zelf is niet op alle momenten even geloofwaardig en krijgt enkele vreemde kronkels om tot de ontknoping te komen.
De bevreemdende ongewone omslag en de titel zetten de lezer op het verkeerde been.
Het is een mysterieus verhaal over een niet alledaags onderwerp dat van de lezer wel enig inlevingsvermogen verwacht.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005