Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De sprong in het graf

 Reeks:

 

 Auteur:

 James Heneghan

 Aantal blz.

 223

 Illustrator:

 (omslag) Wil Immink

 ISBN:

 90-261-1862-7

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Jan Smit

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 Ierland, hongersnood, tijdreizen

 Prijs: €

 14,98

 

 

Liverpool, 1974. Bij de school van de 13-jarige Tom is een bouwput gegraven die op een dag door een hek afgesloten is. Het gerucht gaat dat er lijken en doodskisten zijn gevonden…
Tom voelt zich als een magneet aangetrokken tot het gebied. Op een nacht is dat gevoel zo sterk dat hij ernaartoe gaat. Plotseling wordt hij meegezogen in een verschrikkelijke duisternis! Wanneer hij weer bijkomt, heeft hij een brandende pijn in zijn hele lijf. Dan blijkt dat de omgeving is veranderd: Tom is beland in het Ierland van 1847!

Hoewel je als lezer weet dat het een onmogelijk gegeven is, komt het verhaal erg realistisch over. De 19de-eeuwse maatschappij waar een jongen uit de 20ste eeuw in terecht komt, vormt een vreemd contrast. Zijn manier van denken en reageren zijn totaal verschillend ten opzichte van de mensen van toen. Staan zij gelaten of apathisch tegenover dingen die gebeuren, dan gaat Tom, met zijn 20-eeuwse achtergrond, actief willen ingrijpen. Zo redt hij een jongen van de verdrinkingsdood en wordt hij in diens familie opgenomen. De auteur werkt die tegenstelling nauwgezet uit, van het eerste ongeloof, of liever verbijstering, van Tom, tot zijn terugkeer naar het heden. In die tussentijd reist hij wel enkele malen over en weer, met telkens een wat bizarre ‘tussenstop’ waar een groene trol een geheimzinnige rol speelt die niet helemaal duidelijk overkomt.
De verschillende personages uit het verhaal worden heel nauwkeurig beschreven en ook de omgeving waarin Tom terecht komt, komt beeldend tot uiting. Het verhaal geeft de lezer ook meer inzicht in het leven in die maatschappij van toen en hoe verschillend ze was ten opzichte van de hedendaagse.
Spijtig dat het titelblad nogal oubollig en zeker niet aantrekkelijk overkomt, want het verhaal is beslist de moeite waard.
Als je meer wil weten over het leven in Ierland in die tijd, is het lezen van dit verhaal beslist een aantrekkelijke manier om dat te doen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005