Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De aarde is hard en naakt

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jon Ewo

 Aantal blz.

 262

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5908-065-3

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Noors: Maaike Lahaise

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 verantwoordelijkheid, relaties

 Prijs: €

 14,95

 

 

De levenslustige Adam wordt plots geconfronteerd met de harde realiteit. Zijn beste vriend eist aandacht, hij voelt zich in de steek gelaten terwijl Adam met een hoop andere dingen bezig was en geen tijd voor hem had. Zijn vriendin vraagt meer aandacht, ze is de gekke Adam die steeds klaar staat voor anderen beu, ze wil dat hij meer interesse toont in haar. In zijn dromen wordt hij achtervolgd en opgejaagd, tot hij een oude indiaan ontmoet. Die indiaan zal proberen hem op het rechte pad te helpen. Zijn invloed is zo groot dat hij niet alleen in Adams dromen voorkomt maar ook overdag meer en meer zijn doen en laten gaat beïnvloeden. Daardoor beseft Adam wat de kern van zijn leven is, en wie daar bij hoort. Wanneer hij geschorst is op school en samen met zijn familie een reis onderneemt naar de roots van zijn vader, ondergaat de hele familie een metamorfose. En Adam weet nu hoe het verder moet, ongeveer toch.

Een optimistisch en humoristisch relaas van een adolescent die de juiste richting voor zijn leven zoekt. De mensen die voor hem belangrijk zijn bepalen mee die richting, maar hij moet schipperen om iedereen op dezelfde koers te krijgen. Zijn verhaal is boeiend, verrassend, afwisselend en beklijvend. Hij gaat diep graven in zijn eigen gevoelens en beschrijft heel accuraat de gevoelens en karakters van anderen. Zijn gesprekken zitten altijd vol verrassende wendingen, vooral als zijn gedachten op hol slaan. Je staat telkens opnieuw versteld van zijn originaliteit, zowel in zijn gedachten als in zijn manier van schrijven. Hij geeft een ongewone kijk op gewone gebeurtenissen, daar speelt zijn familie een grote rol in.
Na ‘De zon is een maffe god’ en ‘De maan is een spelbreker’ is dit derde boek over Adam nog steeds een plezier om te lezen. Je krijgt niet genoeg van Adam, een boeiende en fascinerende jongen die iedereen in zijn vriendenkring zou moeten kunnen hebben. Je leven kan er alleen maar meer diepgang door krijgen. Gelukkig kan dat ook al door het lezen van deze drie boeken.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005