Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Boemerang

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rudi Hermans

 Aantal blz.

 123

 Illustrator:

 (omslag) Mulder Van Meyrs

 ISBN:

 90-45-90019-X

 Uitgever:

 Standaard Uitgeverij / Memphis Belle

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 relaties, familie,  drama

 Prijs: €

 12,95

 

 

Lucas woont bij zijn moeder en zijn opa Moker. Hij verzorgt de jachtvalk Laska. Zijn broer Ben woont bij zijn vader en diens vriendin; met hen heeft Lucas een stroef contact. Magali is zijn vriendinnetje, maar zij is Islamiet en dat maakt het niet gemakkelijk. Lucas is erg gesloten en voelt zich eigenlijk alleen rustig bij Moker en Laska. Het nieuws van de dood van Ben, maakt Lucas nog stiller. Maar wat is zijn deel daarin?

De auteur staat naast Lucas en beschrijft wat er met hem gebeurt, wat hij denkt, wat er in hem omgaat. Maar hij laat ook niets meer los, zodat de lezer de informatie ook maar mondjesmaat krijgt toegediend. Net zoals de denksprongen van Lucas, gebeurt dit in een bijzondere stijl. Met korte afgebroken en onvolledige zinnen schept de auteur een bevreemdende, ongemakkelijke sfeer voor de ongemakkelijke situatie waarin Lucas zich bevindt. Net zoals Lucas zich afsluit van anderen; in conflict met zichzelf ligt en zich moeilijk door de gebeurtenissen weet te wringen, zo moet ook de lezer zich doorheen het verhaal wringen. Het vraagt enige doorzetting en inlevingsvermogen om de sterkte van het verhaal aan te voelen.
De verschillende personages worden haarscherp getekend. Lucas windt er geen doekjes om. Het is een harde wereld waarin hij, zonder zijn valk en Moker, niet overeind kan blijven, ondanks het begrip van Lisa en de liefde van Magali.
Het is geen opgewekt verhaal met een happy-end. Lucas komt in een neerwaartse spiraal terecht en heeft geen kracht meer om zich eruit op te trekken. “Hij wil Laska nog één keer een prooi zien slaan, ook al maakt het niets uit, een meeuw meer of minder, een stort meer of minder, een mijn of een Moker, een mens meer of minder. Wie zal hem, Lucas, ook maar een ogenblik missen als hij straks, net als Laska, uit het zicht is verdwenen?”
Een hard, realistisch verhaal, waar je het koud van krijgt en dat je moeilijk loslaat.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005