Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Manneke Pis

 Reeks :

 

 Auteur:

 Vladimir Radunsky

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 Vladimir Radunsky

 ISBN :

 90-8073-921-9

 Uitgever :

 Van Goor/Standaard

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Rindert Kromhout

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 oorlog, held, standbeeld

 Prijs: €

 12,50

 

 

Over Manneke Pis circuleren tal van legendes, zoals het jongetje dat een complete stadsbrand weet te voorkomen door de lont van een aangestoken kruitvat uit te plassen. Of het jongetje dat verdween en na vijf dagen weergevonden werd, plassende in de goot van de Stoofstraat. Enz.
Vladimir Radunsky voegt er met dit originele prentenboek zijn versie aan toe.
Het betreft hier een jongetje dat met zijn papa en zijn mama heel gelukkig is in een prachtig klein stadje. Maar als er een bloederige oorlog uitbreekt wordt het een droevig klein stadje. Door het strijdgewoel is het jongetje eenzaam en bang en hij moet zo nodig plassen. Van boven op het dak plast hij op de oorlogvoerende mensen. Het gevolg hiervan kan je raden…
En het einde ook: inderdaad, een bronzen standbeeld ter eerbetoon aan die kleine held.

Met uiterst eenvoudige, maar doeltreffende woorden vertelt de auteur dit boeiende verhaal.
De kleurrijke prenten overtuigen en zijn alles behalve vrijblijvend. In één oogopslag wordt telkens onmiddellijk de sfeer bepaald door verrassende composities of door bewust kleurgebruik.
De combinatie van collages en geschilderde tafereeltjes heeft iets kinderlijk-eenvoudigs door zijn nonchalance. Zoals kinderen spontaan tekenen zonder zich te beperken door realistische wetten en beperkingen, zo creëert de auteur hier ook zijn prenten.
Dit kinderlijk-naïeve verhaal klaagt ongenuanceerd de oorlog aan en zorgt voor een radicale beëindiging ervan. Deze doorgedreven stijl, samen met de al even ontwapenende prenten, maken van dit boek een fantasierijke voltreffer en tegelijkertijd een geslaagde aanklacht tegen elke oorlog.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005