Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik ben niet bom!

 Reeks:

 Ik ben niet bom!

 Auteur:

 Marion van de Coolwijk

 Aantal blz.

 127

 Illustrator:

 Guida Joseph

 ISBN:

 90-261-1901-1

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 dyslexie, pesten, vriendschap, verliefdheid

 Prijs: €

 12,50

 

 

Sander is verhuisd en is op een nieuwe school terechtgekomen. Hij heeft het gevoel dat hij er voortdurend gepest en uitgelachen wordt door zijn nieuwe klasgenootjes omdat Sander een probleem met lezen heeft. De letters en woorden dansen voor zijn ogen. Op een vrijdagavond fietst Sander na de voetbaltraining via de school naar huis en ziet daar een man die dozen uit een vrachtwagen laadt. Als hij maandag op school toekomt, hoort hij dat er op school is ingebroken. Sander vertelt aan de rechercheur wat hij gezien heeft. Hij herinnert zich dat er “Beddema BV” op de dozen stond. Dat is het bedrijf waar de vader van Barry, de grootste pestkop van de klas, werkt. Hij verschuilt zich achter zijn dyslexie en zegt niet te weten wat er op de dozen stond. Hij sluit vriendschap met Barry en samen met Eva en Marlies trekken ze op onderzoek. Zo komen ze als echte detectives te weten wie er op school heeft ingebroken…

Het boek is geschreven voor kinderen met dyslexie, een probleem waar Sander, het hoofdpersonage, ook mee te kampen heeft. Daardoor voelt hij zich onzeker en sluit hij zich soms af van de buitenwereld. Hij blinkt wel uit in het voetballen en voor zijn voetbalvrienden houdt hij zijn leesprobleem geheim. Eva is het enige meisje in zijn klas waar hij zich goed bij voelt. Zij neemt het steeds voor hem op en is verliefd op hem. Hij wordt ook verliefd op haar. De bikkelharde Barry blijkt ook met een probleem te zitten: zijn moeder werd opgenomen in een psychiatrische instelling en hij geeft zichzelf de schuld van haar geestelijke toestand. De inbraak zorgt voor een keerpunt in het boek én de levens van de kinderen. De vijandschap wordt voor een groeiende vriendschap ingeruild. Eva legt aan de klas uit wat het probleem van Sander is en Sander neemt het van haar over door Ik ben niet bom als een statement op het bord te schrijven. Kinderen met dyslexie zijn niet dom.
Ik ben niet bom! is een bij tijden ontroerend en avontuurlijk boek waarin heel wat kinderen herkenning zullen vinden. In elke klas zit wel een pester of gepest kind. Bovendien is de kans groot dat er in elke klas wel één of meerdere kinderen met dyslexie zitten.
De serie Ik ben niet bom! is ontwikkeld voor dyslectische kinderen. In de tekst is daar uiteraard rekening mee gehouden: korte zinnen en een duidelijk leesbaar lettertype. De schrijfster heeft haar eigen instituut - Kind in Beeld - waar ze kinderen met leesproblemen onderzoekt en begeleidt.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005