Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De slavenring

 Reeks:

 

 Auteur:

 Simone van der Vlugt

 Aantal blz.

 210

 Illustrator:

 (omslag) Roelof van der Schans

 ISBN:

 90-5637-486-9

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 Germanen, slavernij, Romeinen, Pompeď,

 Prijs: €

 13,95

 

 

Het is de eerste eeuw na Christus. Door een noodlottige actie van Folkrad, zoon van het stamhoofd van de Cananefaten in het Rijnland, wordt zijn stam uitgemoord en hijzelf gevangen genomen en als slaaf verkocht. Na een aantal omzwervingen komt hij terecht bij Heer Lucius in Pompeď. Zijn meester is menselijk voor zijn slaven en Folkrad ontdekt de rijkdom en kennis van de Romeinen en hij leert Chloë, een slavenmeisje kennen. Na een conflict met Heer Lucius’ zoon, vlucht Folkrad terwijl op de achtergrond de Vesuvius steeds dreigender begint te rommelen. Even later barst die uit. Zouden de bewoners van de villa op tijd zijn weggekomen…?

De auteur neemt de lezer mee naar de tijd van de Romeinen. Zij vertelt nauwgezet de belevenissen van de Gallische jongen Folkrad. Als lezer ontdek je zo de levenswijze van deze mensen, alsook hun relatie tot de Romeinen. Als Folkrad bij de Romeinse villa komt, ontdek je zo de Romeinse manier van leven.
De verschillende personages worden zeer levensecht geschetst. De tweestrijd bij Folkrad over de Romeinen wordt minutieus uitgewerkt. Hij staat voor een dilemma: zij zijn de vijand, maar anderzijds wordt hij aangetrokken tot hun kennis. Ook zit hij met een groot schuldgevoel tegenover zijn eigen volk: door zijn actie (die rechtvaardig was) heeft hij zijn hele stam tot de ondergang gedoemd.
Daarnaast vormt de uitbarsting van de Vesuvius voor een dramatisch decor, dat door de auteur weerom zeer beeldend wordt beschreven. Je zit er als lezer midden in.
Dit boek geeft op een realistische en bijzonder spannende manier een erg duidelijk en boeiend beeld van de Romeinse maatschappij in de eerste eeuw.
Achteraan wordt in een epiloog uitleg gegeven over de uitbarsting van de Vesuvius en de opgravingen van de stad Pompeď. Ook staat er een verklarende woordenlijst van Latijnse termen. Het was visueel handig geweest, mocht er ook een plannetje van de omgeving en van een Romeinse villa bijgestaan hebben.
Maar dat mag geen beletsel zijn om het boek niet te lezen: een aanrader!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005