Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik kom nooit meer terug

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rindert Kromhout

 Aantal blz.

 103

 Illustrator:

 (omslag) Sylvia Weve

 ISBN:

 90-258-4083-3

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 weglopen, aandacht krijgen

 Prijs: €

 13,95

 

 

Mischa is het thuis beu! Alle aandacht gaat naar zijn kleine verwende broertje Bennie. Zijn vader trekt zich zwijgend terug naar zijn duiven, waar Mischa ook al niet meer mag komen. Mischa moet altijd toegeven; er mogen geen vriendjes komen spelen en hij krijgt altijd de schuld als er iets mis loopt. Hij besluit weg te gaan en nooit meer terug te komen. Op een regenachtige dag vertrekt hij met zijn fiets. Onderweg overdenkt hij voorbije gebeurtenissen en droomt hij zich een toekomst in Italië, samen met zijn tante Lieke. Op zijn weg ontmoet hij allerlei mensen die wél aandacht voor hem hebben. Als hij Jolanda en haar vader leert kennen, kan hij eindelijk zijn verhaal kwijt.

De schrijver leeft zich goed in in de gedachtewereld van Mischa: hoe hij denkt over wat gebeurd is en hoe hij zijn toekomst droomt. De verschillende mensen die Mischa ontmoet zetten hem elk op hun manier aan het denken over zijn situatie. Hij komt eveneens tot het besef dat ook zijn vader van de situatie ‘wegloopt’, door telkens naar zijn duiven te verdwijnen. Het is Jolanda’s vader die Mischa op weg helpt om het probleem op te lossen.
Het open einde suggereert dat de oplossing er niet ineens zal zijn; het zal nog een tijd duren én blijvende inspanning vragen van Mischa.
Dit realistische verhaal zal door de lezer zeker herkend worden. De gebeurtenissen zijn herkenbaar en geloofwaardig. Mischa en de andere personages zijn levensecht beschreven.
Het verhaal leest vlot en de gebruikte taal is aangepast aan de doelgroep.
Een boek met een boodschap die mooi verweven zit in het verhaal.


Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005