Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Gevaar achter de poort

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roger Stassen

 Aantal blz.

 85

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-488-0046-9

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 telepathie, Thailand, geschiedenis, avontuur

 Prijs: €

 12,95

 

 

Wichai, een jongen die opgeleid wordt tot monnik in een Thais klooster, overbrugt tijd en ruimte als hij in zijn hoofd contact maakt met een Vlaamse jongen, Simon, die rondzwerft over de heide. Voor een korte periode ontmoeten zij elkaar in elkaars geest, terwijl Simons leven wordt bedreigd. Maar ook in Wichai’s leven gebeuren verrassende dingen.

Dit boeiende verhaal heeft een intrigerend gegeven. Tijd en ruimte worden overbrugd door de telepathische vermogens van de beide jongens, waardoor de lezer een blik krijgt op het leven van een Vlaamse jongen enkele eeuwen geleden en het leven van een jongen in een Thais klooster van de 21ste eeuw. De onmogelijkheid van het gebeuren komt alleszins geloofwaardig over en beide jongens worden levensecht geschetst. Het verhaal leest vlot en de spanningsboog wordt goed opgebouwd.
De titel en de omslag geven echter niet de sfeer van het verhaal weer. En spijtig genoeg valt de ontknoping tegen en is een afknapper voor dit knap opgebouwd verhaal. Als een ‘deus ex machina’ valt er een ongerijmd gegeven uit de lucht dat nergens op gestaafd is. Dit laatste stukje past echt niet bij de rest van het verhaal. Dit verhaal verdiende een geloofwaardiger slot.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005