Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De onzichtbare hond en andere verhalen

 Reeks:

 Een rugzak vol verhalen

 Auteur:

 Lian de Kat, Anton van der Kolk, Koos
 Meinderts

 Aantal blz.

 122

 Illustrator:

 Camila Fialkowski, Marja Meijer, Jaap de
 Vries

 ISBN:

 90-276-4837-9

 Uitgever:

 Zwijsen

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 wensen, fantasie

 Prijs: €

 7,95

 

 

Drie verhalen vind je in dit boek, prettig als je veel van lezen houdt.

’De onzichtbare hond’ is eigendom van Mila, die dolgraag een hond wil maar er geen krijgt. Ze bedenkt dan maar een hond en doet alles voor hem wat ze voor een echte hond ook zou moeten doen. Tot ergernis van haar moeder die haar uiteindelijk meeneemt naar een dokter. Het gevolg is dat Mila een cavia krijgt, om haar van het hond-idee af te krijgen. Mila wil geen cavia en probeert hem dan ook kwijt te raken. Tot ze ontdekt dat de cavia kleintjes gaat krijgen.
Een pittig verhaal waarin het hoofdpersonage haar zin niet krijgt maar toch tevreden is met hetgeen ze gekregen heeft. Vlotte tekst en een boeiend verhaalverloop. De illustraties zijn vrolijk en treffen de juiste gevoelens.

’Ik wil een olifant’ is de wens van Bas, die net twee vuurstenen gevonden heeft. Telkens hij ze tegen elkaar tikt, is er een kleine vonk en mag hij een wens doen. Zijn wensen komen telkens min of meer uit zodat hij zich laat verleiden tot een grote wens:’Ik wil een olifant’. Even later wandelen er echte olifanten door zijn straat, een reclamestoet voor een circus. Maar zelf krijgt hij ook nog een verrassing.
Een grappig verhaal, vooral als Bas de resultaten van zijn wensen bespreekt. De rat die hij als huisdier wenste, blijkt een kleine muis die stiekem door zijn kamer loopt. De hond die hij wenst, blijkt een vriendinnetje cadeau te krijgen. Een vlotte tekst met korte zinnen zorgt voor prettig leesplezier. Sfeervolle, herkenbare illustraties vullen de tekst mooi aan. 

’De saaiste vader van de hele wereld’ is Piet Grijs. Zijn zoon schaamt zich voor zo’n saaie vader. Tot hij ontdekt dat zijn vader vroeger een dromer was die gepest werd. Toen besloot zijn vader zijn leven te veranderen en een saaie man te worden. Wanneer Piet Grijs meedoet aan de wedstrijd ‘Saaie vaders’ is zijn zoon heel fier als hij wint.
Een grappig verhaal waarin de zoon leert de saaiheid van zijn vader te waarderen. Hij wordt beschreven als supersaai en geen enkele lezer gelooft dat er zo’n saaie mensen bestaan. Daardoor is het juist zo verrassend dat de zoon toch fier is op zijn vader. Je kan overal iets goeds in ontdekken. De illustraties bleven sober en passen daardoor bij de saaie vader.

Drie verhalen, van verschillende auteurs en verschillende illustratoren. Een pittige bundel voor al wie graag veel leest. De losse verhalen werden eerder uitgegeven in andere reeksen van uitgeverij Zwijsen.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005